Поддръжка на спалния чувал

Спалният чувал е един от най-важните компоненти на екипировката особено, ако сте от хората, които обичат да ходят на планински преходи с преспиване на открито.

За да не се налага да се разделите с любимия си топъл, пухкав, лек чувал, е необходимо той да бъде съхраняван и поддържан правилно.

Ето няколко практични съвета.
SleepingBagCarescoutingmagazine

Съхранение

След всяко пътуване, е добре да оставяте спалния си чувал да се проветрява поне 24 часа. За целта трябва да го разгънете напълно и да го оставите да „диша”.

Не е добре обаче чувалите да се оставят изложени на пряка слънчева светлина за много продължително време, защото UV-лъчите могат да причинят щети по материята.

Съхранението на спалния чувал става извън чувалчето, в което обикновено го поставяме, когато сме на път. Ако бъде притискана твърде дълго, изолиращите и предпазващи материали, използвани за направата му се „сбиват”, което на практика ги прави безполезни.

Веднага щом се приберете у дома, разгънете чувала и го разтърсете и „разпухнете” (както правите с възглавницата си), за да се отпуснат материалите, с които е пълен. После го приберете разгънат на сухо и проветриво място.

Пране

Не е необходимо (а и не е добре) да перете чувала си след всеки преход, защото това може да наруши структурата му. Честотата на прането зависи от това колко ползвате чувала и при какви условия.

Най-важното, което трябва да се знае, е че чувалите не бива да бъдат давани на химическо чистене, защото тежките химикали могат да разядат материята.

Спалният чувал може да бъде изпран както на ръка, така и в пералня. И в двата случая трябва да бъдат използвани леки сапуни и препарати (без омекотители и препарати за „подсилване на цветовете”) и хладка вода.

Ако перете чувала си в пералня обаче, това трябва да става без центрофуга, защото тя може да увреди структурата.

След като чувалът е изпран, го навийте внимателно, без да дърпате или разтягате нещо и го натиснете (отново внимателно), за да изстискате водата.

Някои чували могат да бъдат поставяни за сушене в сушилня, но за други това не е препоръчително. Как трябва да бъде сушен вашият, ще разберете от етикета.

Все пак, ако го поставите в сушилня – настройте я на ниска температура и проверявайте какво се случва вътре от време на време. Ако чувалът стане много горещ, започне да се „слепва” или усуква – по-добре го извадете и изсушете на въздух.

Източник: 360