Съвети за велотуристи: Планиране и екипировка

Вячеслав Стоянов продължава да споделя от богатия си опит на велопътешественик – този път темата е велотуризъм, с който да излезете и извън града. Вячеслав е изминал повече от 70 000 км на две гуми и определно има какво да разкаже на всеки начинаещ, дори напреднал, велотурист.

Снимка: acetraveldeal

Как да планирате велосипедното си пътешествие и необходимата екипировка?
Тук бих разбил на класове в зависимост от продължителност, терена, дистанция и мястото където ще нощувате:

До 1 ден
Трябва ви само малка раничка до 15 литра където да си сложите вода, сандвич и тулчета с резервна гума, дъждобран за раничка и някаква водоустойчива дрешка или дъждобран за вас, в случай че завали.

До 5 дни
Ако смятате да нощувате в хотел, хижа или къща за гости, ви трябват същите неща както за еднодневното пътуване, плюс четка и паста за зъби. Но ако смятате да лагерувате на къмпинг или сред природата, моят съвет е да не носите раница. Можете да си го позволите само в случай, че предприемете и планински преход. Трябват ви две (или двойни) водоустойчиви дисаги, които ще закрепите на задния багажник на колелото. Вземете шалте (най-добре надуваемо), малък спален чувал, хамак или лека палатка за нощувка. Малка газова бутилка с примус, запалка, многофункционален сгъваем нож, метално канче и вилица с лъжица за хранене. Много е удобна също дълбока пластмасова кутия с капак, която може да се ползва като кутия за съхранение на продукти и като чиния за приготвена от вас храна.

До 30 дни
Независимо дали ще спите на хотел или къмпинг, дали ще се храните в ресторант или ще приготвите сами храната си, трябва ви много повече екипировка и подготовка за такова пътуване. Ще са ви нужни като допълнение към горепосочените и една чиста синтетична фланелка, един дълъг синтетичен панталон, чифт долно бельо, чифт чорапи и вълнено термобельо в случай, че времето се влоши. Защо синтетично? Синтетичните дрехи абсорбират много бързо влагата на тялото и изсъхват бързо. Добре контролират телесната ви температура при спорт и като спрете, не измръзвате като при влажни памучни дрехи например. Синтетиката можете да изперете дори на мивка и ще изсъхне за няколко десетки минути. Леки са и не заемат много място.

Снимка: pbase.com
Снимка: pbase.com

От 30 дни до една година
Ако планирате толкова голямо пътешествие, това е много сериозно начинание. Трябва да имате предвид много неща, освен климата в съответна държава или континент. Първо за колелото. То трябва да е здраво и да не уникално, за да може да сервизирате навсякъде. Имайте предвид, че частите от колелото трябва да са взаимнозаменяеми в целия свят! В допълнение към горепосочено, вземете основно добра помпа и в допълнение една кевларена външна гума, две резервни калодки за спирачки, по едно жило за скорости и спирачки, малка тубичка масло за верига и резервно съединително звено за нея в случай, че се скъса и достатъчно лепенки за гуми. За лагера и за вас, предлагам ви да инвестирате в качествени и леки неща, за да не се налага да купувате нови по пътя и за да сте сигурни, че ще издържат цялото ви пътешествие.

Съветът ми е да не взимате целия си гардероб, барабар с къща, няма смисъл! При дългото пътуване всеки грам е от основно значение и ще го усетите много бързо.

Друго, също много важно: Ако използвате четири дисаги, две отпред и две отзад, разпределете нещата из тях така, че да бъдат в отделни чанти: кухня, дрехи и ценни неща, които ще взимате само определена чанта, ако влизате да пазарувате примерно. Екипировка за дъжд и инструменти за ремонт на колелото, да бъдат в определена чанта най-отгоре, за да имате бърз достъп до тях. Не взимайте прекалено много електронни устройства – няма да имате ток навсякъде, за да ги зареждате. Един смартфон върши перфектна работа за всичките ви нужди като навигация, фотоапарат, интернет. Да, съветвам ви да направите списък на нещата които са по чантите ви и да ги подреждате по същия ред всеки път, за да не си задавате въпроса „Къде беше това…? и целия ви багаж няма да изглежда като след експлозия.

Пожелавам ви безаварийно пътуване и безброй положителни спомени!

Вячеслав Стоянов

Вячеслав Стоянов определя себе си като приключенец, колоездач, който е изминал повече от 70 000 км в над 40 държави. Повече можете да научите от неговата страница.

Източник: 360mag.bg
Автор: Венелина Величкова