Тайните на спирането:

Спирането е базово умение, когато карате велосипед. Правилното му изпълнение, обаче е от съществено значение за вашата безопасност.

Как да спирате – с предна, задна или и с двете спирачки ?

Накратко казано – при добро сцепление спирайте най-вече с предна спирачка. Задната можете да използвате за да тествате сцеплението с настилката, като я задействате малко преди предната, но прилагайки минимално усилие върху нея.MaguraMT8ride

  • Сигурно сте забелязали, че предната спирачка предлага повече мощ при спиране. Много хора, обаче твърдят, че използването и е опасно, а това съвсем не е вярно.Именно те използват задната спирачка във всяка ситуация. Този им навик, обаче крие рискове като: загуба на контрол в следствие блокиране на колелото и многократно удължен спирачен път. В нужда на спешно спиране такива колоездачи, в пристъп на паника ще стиснат здраво и предната спирачка. Тези действия неминуемо ще доведат до класическото „преобръщане“. Някои велосипеди (главно bmx и dirt jump моделите) дори не са снабдени с друга освен задната спирачка, което ги прави абсолютно непригодни за каране по пътната мрежа или в планината.
  • Спирането с предна спирачка е най-добрият вариант, но пък за неопитните колоездачи крие риск от преобръщане. Този риск, разбира се почти не съществува при правилна позиция и правилно модулиране на спирачното усилие.
  • Общоприетото разбиране е, че спирането със задна (25%) и предна (75%) спирачка е най-удачно. Макар да подобно спиране да е добър вариант, то далеч не е оптималното и съотносимо по-големият спирачен път може да се окаже риск. Правилното спиране изисква техника различна от тази (ще разгледаме по-надолу).

Защо предната спирачка разполага с повече мощ ?

При повечето велосипеди по-голямата част от вашето тегло се понася от задното колело. Независимо дали спирате със задна или предна спирачка, инерцията продължава да тласка тялото и велосипеда ви напред. Ето защо, когато спирате теглото ви започва да се прехвърля от задното колело към предното. /Ако велосипедът ви е оборудван с амортисьорна вилка ще забележите как тя потъва при спиране, в следствие преразпределението на теглото.

Отговорът на въпроса се крие в преразпределението на теглото. Вземайки го в предвид можете да разберете защо предната спирачка разполага с повече мощ.

При спиране теглото се прехвърля напред. Като резултат – енергията носена от задното колело намалява, а енергията носена от предното се увеличава. Няма ли тегло, няма и сцепление, няма и спиране. В момента, в който предното колело понесе повече от 75% от общото тегло, задната спирачка става практически безполезна.

Фактори ограничаващи спирането :

  • Максималният коефициент на триене при покой между земята и гумата. За сух асфалт този bikebrakenormal_281111коефициент е между 0,5 и 0,8.
  • Коефициентът на триене при плъзгане /кинетично триене/ между накладките и диска/шината.
  • Преобръщане на водача. /Разбира се, преобръщането може да се избегне, ако спирачното усилие се модулира правилно./

Коя е правилната техника на спиране ?

Изборът на техника трябва да бъде съобразен с условията. От основно значение са сцеплението с пътната настилка и геометрията на велосипеда, както и адекватните действия на водача.
Изключително важно за техниката на спиране е тя да бъде усвоена като рефлекс. За предпочитане е да тренирате при контролирани условия. Прочетете следните няколко параграфа и ще научите как да спирате правилно – бързо и безопасно.

  • Техника на оптимално спиране.Оптималното спиране изисква оптимални условия /виж Фактори ограничаващи спирането/. Това означава добро сцепление на гумата с настилката, правилно модулиране на спирачното усилие и правилна позиция на колоездача.
    • Опънете ръцете. Изнесете тежестта си назад и надолу. Вече можете да започнете спиране.
    • Задействайте задната спирачка внимателно, без да блокирате колелото. Запомнете, че нямате за цел да спирате със задна спирачка. Междувременно част от тежестта ще се е прехвърлила напред. Ефективността на предната спирачка ще се повиши и ще можете да я стиснете по-силно, с по-малък риск.
    • Момент по-късно задействайте предната спирачка. Mожете да приложите повече сила, но модулирайте усилието плавно.Въртящото се колело благоприятства спирането, а блокиралото колело удължава спирачния път и намалява контрола върху велосипеда. Задното колело ще започне да губи сцепление, така че, ако искате да спрете ефективно, по-добре ще е в този момент вече да сте отпуснали лостчето на задната спирачка.В резултат от тези действия до 99% от теглото ви трябва да попадне върху предното колело. Задната гума ще ви съобщи за това. Тя или ще блокира (ако продължавате да прилагате известно усилие върху задната спирачака) или ще се повдигне момент по-рано. Щом това се случи, веднага отпуснете спирачните лостчета. Не ги ли отпуснете има вероятност да се преобърнете.
    • Ако все още не сте спрели просто повторете стъпките.Блокирането на задната гума може да ви помогне да спрете, тъй като напречното и приплъзване ще осигури сцепление, но имайте в предвид, че поради загуба жироскопичния ефект на задното колело, ще загубите голяма част от стабилността си. Резултатът от такова спиране не винаги ще е оптимален, за разлика от техниката на спиране с предна спирачка и нерядко има негативен ефект върху състоянието на пътеките. Това е причината употребата пълния спирачен капацитет на задната спирачка да не се препоръчва, освен в условия на хлъзгава настилка..Колкото повече спирате, толкова по-неефективна става задната спирачка и толкова по-ефективна става предната. Ето защо, при оптимално спиране единствената полза от задната спирачка е да сигнализира вдигането на задницата.
  • Техника за спиране при лошо сцепление.При лошо сцепление предната гума може да поднесе и то докато се движите с висока скорост. Поднасянето на предната гума е далеч по-опасно от преобръщането. Сцеплението зависи не само от настилката, но и от вашите гуми. Обърнете внимание и на тях. street-asphalt-pavement-covered-by-snow-and-ice
    • Задействайте задната спирачка внимателно за да проверите сцеплението. Поднасянето на задната гума нарушава стабилността, но не е така опасно както поднасянето на предната.
    • Веднага щом задната спирачка ви даде информация за настилката задействайте предната внимателно. Съобразете се до колко можете да натиснете лостчето преди да блокирате предното колело. Ако блокирането на предното колело е вероятно дори при малко спирачно усилие, игнорирайте предната спирачка.
    • Никое от колелата не бива да блокира. Бързото и кратко припомпване на съответното лостче би намалило риска. В случай, че обаче някое от колелата блокира (гледайте да не е предното) – навременно отпуснете спирачките. По възможност веднага снижете позицията си. Ако се наложи, с цел да стабилизирате велосипеда, докоснете земята с един от краката си. Възстановете обичайната си позиция.
  • Техника за оптимално спиране на велосипед с нетипична геометрия.Велосипедите с нисък център на тежестта или прекомерно голямо междуосие, като например тандемите имат различно поведение. В повечето ситуации при тях геометрията не позволява предното колело да поеме цялото тегло. Повдигането на задницата не винаги е възможно, а предната гума би поднесла при блокиране.
    • Изнесете тежестта напред.
    • Задействайте задната спирачка.
    • Задействайте и предната спирачка внимателно, като стискате съответното лостче не по-силно от това на задната.
    • Малко преди блокирането на кое да е от колелата, отпуснете съответното лостче и го стиснете отново докато не спрете.

Допълнителни съвети :bulb_extra_icon_812

  1. Използвайте по един пръст за да спирате – показалеца. Този захват ще ви позволи да контролирате по-добре и кормилото и спирачките.
  2. Не спирайте продължително. Спирайте бързо и кратко. Това ще ви позволи да карате по-безопасно и да поддържате по-висока скорост. В допълнение, ще избегнете прегряване и съответно загуба на спирачна сила.
  3. Не спирайте върху препятствие, в противен случай може да паднете. Намалете преди препятствието, а ако не можете да го заобиколите преминете през него без да спирате.
  4. Избягвайте да спирате докато правите остри завои. Намалете скоростта преди завоя, до толкова, че да завиете безопасно. Навлизайки в завой постепенно отпуснете спирачките. Можете да продължите педалирането след този момент.
  5. По гладка настилка карайте с добре напомпани гуми, а по неравна – с понижено налягане. Налягането влияе не само върху стабилността и педалирането, но и въху спирането.
  6. Избягвайте карането без ръце, освен ако не сте сигурни, че няма да ви се наложи да спирате.
  7. Ако карате с една ръка, то нека тя да контролира задната спирачка. Лошият контрол върху кормилото и силите които ще генерира предната спирачка могат да доведат до падане. Стискайте и отпускайте лостчето алтернативно – така задната гума няма да блокира и ще спрете по-бързо.
  8. Поддържайте спирачките си изправни и добре регулирани. Полезна практика за ползващите механични спирачки е смазването на жилата с масълце или лека грес – това значително подобрява модулацията и контрола.
  9. Не използвайте изхабени или неразработени накладки в неконтролирани ситуации.
  10. Ако искате да си осигурите повече безопасност при спиране изберете по-широки гуми от по-мек материал. По-голямото сцепление ще доведе до по-бързо спиране и ще намали риска от поднасяне.
  11. Ако разполагате с амортисьорна вилка уверете се, че твърдостта на пружините и е достатъчна. Ако пружините са въздушни и налягането им е спаднало ги напомпайте до необходимото. Ако пружините са стоманени заменете ги с други, удачни за вашето тегло. Меките пружини ще доведат до значително потъване при спиране и ще намалят ъгъла, който вилката сключва със земята /рейк/. Вследствие потъването велосипедът ще стане нестабилен и всяка неравност може да е повод за падане.

източник: http://velokan.com/