Видове туристически обувки:

Когато искате да си вземете нови туристически обувки, особено ако са първият ви чифт трябва внимателно да изберете спрямо мястото и спорта за които ще ги ползвате. Защото няма вид или марка, която да е универсална и единствена. Има много хора тръгвайки на екскурзия в чужбина си купуват скъпи високи планински обувки, при положение, че ще обикалят по градските улички или спортни сандали за изкачване на някой връх… Всяка обувка идва със свойте особености и характеристики, с които да се съобразим.
Производителите използват система класирайки обувките от най-леките и с гъвкави подметки до най-тежките и твърди. Системата използва буквите от A до D, като често те присъстват в самото име на модела или можете да ги видите в паспорта на обувката.
Ето видовете от най-леките към най-тежките:

Сандали (клас A)

sandali-150x150В древни времена войските на младия Александър и римските легиони са покорили света по сандали. Сандалът може да е много удобна и комфортна обувка на път, но това удобство идва с цената за поддръжка и издържливост. Туристическият сандал е със сравнително дебела и удобна вибрамова подметка и поради отворената си форма осигурява вентилация и проветрение на крака, но заради същите тези характеристики, те не са удобни при носенето на голям багаж, както и при неравен терен, подари възможноста за нараняване на откритата част на крака.
При избора на сандала, избирайте точен номер, така че стъпалото да легне във възглавничките на подметката, ремъците да са стабилно по кракът ви, за да няма триене и движение, както и подметка по вашия свод на стъпалото. Удобната туристическа сандала може да се използва от ранна пролет до късна есен по терен който позволява това, за прекосяване на водни участъци и реки, за отмора на крака при почивка и нощуване в хижа.

Обувки за тичане / Кросови тренировки / Обувки за приключенски състезания (клас A)

ARshoes-150x150Това са маратонки, с подобрени характеристики за използването им на по груб терен. Те са малко по високи на глезена и допълнителни подплънки на стапалото и пръстите на краката. Подметката е дебела, но с лек грайфер подходящ за бягане. Обувката защитава от лоши атмосферни условия, но материалите са повече дишащи, отколкото водоустоичиви. Обувките са идеални за леки терени, не само за бягане, но и за дълги разходки.

 

Туристически обувки / Походни обувки / Трейл Боти / Леки Боти (клас А – B)

columbia-hiking-shoes-3-150x150Това са обувки влизащи в класа на сериозните туристически обувки. Изработени са от велур, синтетични материали или кожа с дебела, но гъвкава подметка, така че се осигурява комфорт при ходене през целият ден. Те обхващат добре глезена и имат допълнителна защита на пръстите отпред. Езика е конструиран така, че да предотврати навлизането на вода, а материята е дишаща и водонепропусклива. Основна разлика с леките обувки за бягане освен материала са и връзките. Те са стабилни, здрави и добре прикрепени за тялото на обувките.

 

Хибридни планинарски обувки / Средно тежки боти (клас B)

ThunderIIGTXW-150x150Средно тежките боти или обувките клас B са класическите туристически обувки. Те са предназначени за пресечен терен, а по доброто захващане на краката осигурява сигурност и удобство при дълги преходи и няколко дневни преходи. Те са изработени от по твърди кожи или комбинация от здрави синтетични материали и кожа. Подметката и цялата конструкция са по твърди и по-малко гъвкави, и обувката обхваща глезена по-високо. Това пази глезена от нараняване, но ако не сте свикнали с такъв тип обувка, може да ви е дискомфортно и променя начина на ходене и добавя усилие при чупката на стъпалото.

 Off-trail боти / Тежки боти (клас C)

scarpa_off_trail-150x150Ако за Off-road-а трябват специални високо проходими джипове, така и за Off-trail-а е хубаво да имаме „високо проходими“ обувки. Тяхната конструкция има допълнителни екстри, като предпазни шапки в бомбето за пръстите, допълнителна промазка на материята, солидна конструкция около глезена… Външните мембрани са често с Gore Tex и други много функционални материали. Повечето тежки боти са с улеи за прикачването на котки за лед. Конструкцията на тези боти е предназначена да се даде максимална издържливост и сигурност на крака, абсорбация на шока и в същото време са водоустойчиви и дишащи. С тази си конструкция и повишаването на теглото, тези обувки са около 1,5 – 2 кг за чифт и ходенето с тях изисква опит и практика…

 Високопланински обувки (клас D)

vasque_high_mountain-150x150Това са обувките, които ще ви трябват за да изкачите връх Еверест. Те са с жлебове за алпийски котки и котки за ледено катерене. Някой високопланински обувки имат пластмасова обвивка около глезена, като обувките за ски, което ги правя изключително стабилни и твърди. Последните две характеристики ги правят идеални за ледено катерене, но изключително непрактични за туризъм. По гъвкавите варианти използват естествена кожа в комбинация с високотехнологични материи, така че да се постигне комбинация от сигурност и комфорт. Високопланинските обувки са с допълнителни материали за изолация от сняг и ниски температури. Този клас обувки е на границата между туризма и алпинизма.

 източник: http://bgoutdoor.info