Крушунските водопади – място, което завинаги ще пазите в сърцето си

Надали има българин, който да не е чувал за живописните и приказки Крушунски водопади.

Ширещата им се в България и по света слава на магическо кътче, което те оставя без дъх е всичко друго, но не и незаслужена.

Крушунски водопади

Крушунските водопади са сгушени, нежни и изящни, но същевременно впечатляващи и оставящи без думи. За огромна радост те продължават да не са станали жертва на цивилизацията и тя се е настанила наоколо само под формата на дървени мостчета и ненатрапчиви табели.

Достъпът до тях обаче е изключително лесен и удобен, което прави местността подходяща за разходки за хора от всички възрасти, както и посещения от цялото семейство.

Крушунските водопади

Крушунските водопади се намират в близост до село Крушуна – на 6 километра от град Летница, област Ловеч. Освен с личен автомобил имате възможност да стигнете до селото и с редовната линия на междуградските автобуси, която заминава от Ловеч всеки ден, изпълнявайки два или три курса.

Цената на билетчето е 2,40 лева в посока, а пътуването от Ловеч до село Крушуна е около половин час като автобусът тръгва от ловешката автогара. Билетът се купува от шофьора. Разстоянието до друг голям град – Плевен също е относително малко – 50 км.

Крушунските водопади

Пристигайки в село Крушуна едва ли нещо изумително ще ви направи впечатление в първите моменти. Селцето е малко, китно и с работещ магазин и няколко кръчми, които до голяма степен се издържат повече от туристи и гости на селото, отколкото от живеещите в него, които според последното преброяване са точно 425.

Крушунските водопади се намират на няколкостотин метра от самото село, има и информационни табели за ориентиране, макар че на практика не е възможно да не тръгнете в правилната посока

Крушунските водопади

На входа на парка е нужно да заплатите входна такса, чиято стандартна стойност 3 лева, но ако сте с деца или сте пенсионери или студенти цената на билета е едва 1 лев.

Със закупения билет получавате и карта на парка, която ще ви е от изключителна полза, тъй като ще ви помогне да си изградите маршрут, комбинирайки всички еко-пътеки и виждайки всяка част на парка.

Натоварването не е особено сериозно, като самите пътеки са изградени по начин, който да голяма степен да позволява на хора с почти всякаква физическа подготовка да не изпитват сериозни затруднения.

Крушунските водопади

Крушунските водопади са разположени на северния склон на Деветашкото плато, което е част средния Предбалкан. Официалното название на водопадите е Крушунска бигорна каскада, като са се образували по протежение на река Пройновска извираща от Крушунската пещера. Крушунските водопади са най-голямата естествена водна травертинова каскада.

Постепенното изкачване и навлизане в планината ще разкрива пред вас все повече красиви, пъстри и живописни картини, които ще успеят веднага да се настанят в сърцата ми и в него винаги ще има запазено място за Крушунските водопади.

Крушунските водопади

Препоръчаваме Ви да поемете и по двете еко-пътеки, тъй като всяка една от тях предлага вълнуващи гледки, на които е задължително да обърнете внимание

Едната дори ще ви отведе до пещерата, откъде извира реката, която впоследствиe създава тези прекрасни водопади, ручейчета и водоскоци. Пещерата е с впечатляващата дължина от близо 2 километра, но само първите 150 метра са отворени за навлизане.

Все пак, усещането да невлезете в тъмната, студена и покрита с влажна глина пещера е незабравимо.

Крушунските водопади

Водата при всеки от водопадите се спуска от различна височина, като най-големият водопад е с височина почти 20 метра. Местността е способна напълно да ви изолира от ежедневието, цивилизацията и да остави на зад план всичко останало.

Местността е изпълнена с множество пътеки и туристите имат възможност да достигнат освен до пещерата, която дава началото на Крушунските водопади, но и другите пещери, които се намират в близост до Крушуна – Деветашката пещера, Горник и Урушка Маара.

Крушунските водопади

Независимо от сезона, времето от деня или сезона Крушунските водопади са невероятно богатство, което несъмнено ще ви впечатли със своята неповторимост и изящност. Крушунските водопади  са място, което завинаги ще пазите в сърцето си.

Източник: palatka.bg