Водопад Скока и екопътека „Под пръските на водопада“ – незабравимо райско кътче в околностите на Тетевен

Тук искам да разкажа за още едно райско кътче от нашата родина България, което имах удоволствието да посетя – водопад Скока в Тетевенския Балкан. Времето определено не беше на моя страна по време на тази кратка екскурзия до Тетевен и наоколо, но това не засенчи ни най-малко красотата на водопада, каньона и пътеката.

Водопад Скока, висок 30 метра, се намира много близо до центъра на Тетевен – градът, чието име произхожда от думата „тетива“ – по приликата на разположението му спрямо река Вит.

До водопада се стига по една живописна екопътека, наречена така романтично „Под пръските на водопада„. Пътеката е изключително приятна за разходка, заради красивия каньон, реката, която се вие там – Козница, вечнозелените покрити с мъх заоблени камъни около коритото на реката, невероятната свежест, която се носи във въздуха и накрая – самия водопад.

ekopyteka_1екопътека „Под пръските на водопада“

За да се стигне до екопътеката, първо трябва да се пресече реката по моста срещу площада вТетевен, а след това да се мине покрай градския пазар. Пътят към водопада продължава като завива надясно. Ако сте с кола, може да продължите около 2 км, до един остър почти обратен завой, от който започва същинската и най-красива част от екопътеката. На този завой има широко място, което може да се използва за паркинг и две обозначителни табелки. Няма начин да се сбърка мястото.

ekopyteka_0_tabelkaекопътека „Под пръските на водопада“ – табела

ekopyteka_2екопътека „Под пръските на водопада“

ekopyteka_3екопътека „Под пръските на водопада“

Няколко крачки по екопътеката след този планински паркинг, човек сякаш попада в един напълно различен свят – свят на съвършенство, красота и свежест. От този паркинг пътеката е много добре поддържана; върви покрай реката в един живописен каньон. Минава се по няколко дървени мостчета. За да се стигне до водопад Скока, са необходими 15 минути спокоен ход. В края на пътеката е самият водопад – красив и свеж, шумящ и пръскащ. Вдясно от него се намира и още един доста по-висок водопад – Пръскалото, който обаче е маловоден и може да се види само в определени периоди през годината.

ekopyteka_vodopad_tabelkaекопътека „Под пръските на водопада“

ekopyteka_vodopad2водопад Скока

ekopyteka_vodopad3водопад Пръскалото

Освен водопадите, има още няколко забележителни места за посещение в района на Тетевен:

  • Кървавото кладенче край с. Рибарица – лобно място на големия български революционер Георги Бенковски;
  • Историческият музей град Тетевен с няколко много интересни експозиции;
  • Гложенският водопад (при късмет, ако не е пресъхнал);
  • Гложенският манастир.

Екскурзията до Тетевен може да се комбинира с посещение на град Етрополе, където също има какво да е види.

източник: http://eliivanova.com/