Дигитална карта показва туристически маршрути край Варна

Туристическо дружество „Родни балкани“ е разработило дигитална карта за 14 маршрута, разделени в 3 крайградски зони на град Варна. Общата дължина на маркираните пътеки е 147 километра. Те започват от спирка на градския транспорт, което ги прави достъпни за всички. Някои от трасетата са кръгови, а други стигат до друга крайна точка, също с достъп до автобусен транспорт.

Маршрутите са обозначени с различни цветове, както и подробни характеристики на всеки поотделно. Така предварително могат да бъдат избрани разходки, както и да се комбинират части от няколко маршрута. Възможно е и изтегляне на GPS трак, който може да се зареди в навигационно устройство. Всички тези функционалности дават възможност маршрутите да се използват за велопоходи или трейл рън тренировки.

Туристическата маркировка има за цел да информира, улесни и обезопаси движението на туристите по време на походи. В крайградските зони на Варна тя е лентова, само в Североизточната зона от ПП Златни пясъци са поставили и образна – указателни табели. Лентовата маркировка представлява хоризонтален трилентов знак с боя или друг материал, в който средната линия е основният, водещ цвят, а страничните бели линии (отгоре и отдолу на водещия цвят) го открояват за привличане на вниманието.

Източник: bnr.bg

Преходите и разходките по тези туристически маршрути са леки и все пак най-добре е по тях да се тръгва с подходяща и надеждна екипировка. Здравите и удобни туристически обувки, както и малката раница с добре оформени подплънки ще допринесат за вашия комфорт и да се насладите максимално на разходката.