Какво е воден стълб?

Когато сте купували палатка, тента, ски яке или друга екипировка от непромокаема материя, вероятно сте се натъквали на понятието „воден стълб”. Ако още се чудите какво означава този показател и как се определя, ето кратка информация:

Водният стълб е показател, който измерва доколко водоустойчиви са материите.

Вижте картинката по-горе или си представете епруветка, пълна с вода, т.е. воден стълб. Тази епруветка (този воден стълб) е без дъно и от долната страна е поставена върху платнището на палатката, което я затваря да не изтича. Започвате да я пълните с вода. Когато водата достига 3 000 мм. (3 метра), платнището пропуска първата капка отвътре. Това означава, че то издържа на 3 000 мм воден стълб. За да бъдем по-прецизни в терминологията, ще уточним, че воден стълб от 3000 мм е показател, който е еквивалентен на натиск от 3 000 мм вода върху единица площ.

Колкото по-висок е водният стълб, толкова по-водоустойчива е материята, т.е. на толкова по-голям воден натиск може да устои тя преди да потече.

Какъв е добрият воден стълб за палатка?

Хората смятат, че колкото по-висок е водният стълб, толкова по-добре. Това обаче не е вярно. В повечето случаи воден стълб от 3 000 мм е предостатъчен за палатка, която смятаме да ползваме при нормални атмосферни условия – в планината, на морето, от ранна пролет до късна есен. Дори и да си купите палатка с воден стълб 10 000 мм., в нея също може да подгизнете. Това е така, защото водният стълб не е единственото важно при избора.

Платнището на палатката е изработено от отделни парчета, които са свързани помежду си с шевове. Когато иглата преминава през материята, тя я пробива и покрай конеца остават микроскопични дупчици. Следователно, важно е шевовете на палатката да са подлепени със специално лепило, за да не пропускат. Това обикновено се прави от производителя.

Циповете на вратите също трябва да са добре изолирани от вода. Повечето палатки са произведени с капаци върху циповете, над които се стича водата. Някои палатки дори се произвеждат с навеси или козирки, които предпазват входа от навяване и завихряне на водата при буря.

По принцип, входът на палатката  е мястото, откъдето тя е най-вероятно да протече. Затова, когато избирате палатка, е изключително важно да обърнете внимание на дизайна на вратата и да прецените дали е вероятно при по-силен дъжд, съпроводен с вятър, водата да проникне през ципа.

Водоустойчивостта на материята, т.е. водният ѝ стълб се произвежда, като върху нея се нанася синтетичен слой, който запечатва порите на тъканта. При продължителна употреба този слой постепенно се износва под влияние на атмосферните условия – ултравиолетовите лъчи, силните ветрове, валежите и др. Затова е добре поне веднъж в сезона да нанасяте ново водоустойчиво покритие. На пазара се предлагат импрегниращи спрейове за платнището, лепило за шевовете и UV спрейове, които пазят плата от изгаряне.

Не избирайте палатка с прекалено висок воден стълб (над 4 000 мм), освен ако той наистина не ви е необходим – примерно за бивакуване на влажно място, при постоянни дъждове и при сурови атмосферни условия. Колкото по-висок е водният стълб, толкова по-малко дишаща е материята и следователно толкова по-вероятно е палатката да прави конденз от влагата, която отделяте от тялото и с дишането си.

А водният стълб на пода?

Подът на палатката често е с по-висок воден стълб от платнището, например 5 000 – 10 000 мм. Той е изработен от съвсем различна материя, която прилича на мушама. По-дебел е, за да е устойчив на пробиване и срязване, ако по невнимание поставите палатката върху нещо остро. Преди да разпънете, винаги проверявайте терена за остри камъни, бодили и тръни, шишарки, дори счупени стъкла.

Може ли да увелича водния стълб на палатката?

Не, но може да подобрите нейната водоустойчивост.

Допълнителните импрегниращи спрейове и лепилата за шевове могат да подобрят водоустойчивостта на платнището, но водният стълб зависи от физическите характеристики на материята – колко са големи порите на такънта, т.е. колко гъсто е наплетена тя, и как е нанесен водоустойчивият слой.

Ако случайно ви сполети ужасно силен дъжд, съпроводен с вятър, може да използвате допълнителен навес, който да предпази палатката. Възможно е да е необходимо да покриете само частта от палатката, която тече, например над вратата. Препоръчваме ви винаги да имате резервно платнище, с което да си послужите при неочакван, силен дъжд.

Източник: camping.bg