Как да къмпингуваме в дъждовно време?

Вероятно за мнозина най-неприятното, което може да се случи по време на къмпинг, е дъждът. Колкото и хиляди пъти да сте пътували и да сте били на палатка, няма да има случай, в който черните облаци, надвисващи от небето, да не ви развалят рахата.

Kak-da-campinguvame-v-losho-i-dajdovno-vreme-banner-1206x309

Ще е прекалено клиширано, ако първият и най-важният ни съвет е да проверите прогнозата за времето преди да заминете на почивка. Всички знаем, че отпуската е планирана много преди времето да може да се прогнозира. И същевременно е така дълго чакана и желана, че нищо не е в състояние да я отмени. Следователно, съветите ни ще бъдат насочени към това как да се подготвим за дъждовна къмпинг почивка, така че да си изкараме добре, а не към това как да избегнем дъжда. В долните редове ще намерите съвети, които се отнасят до всеки един етап на къмпингуването. Казваме етап, защото почивката на къмпинг условно може да се раздели на три части:

  • Подготовка – всички действия, които предприемате по организирането на багажа и планирането на престоя;
  • Същинска част – блаженото излежаване на шезлонга или в хамака по цял ден и последващото приготвяне на вечерята около лагерния огън, съпроводено със сладки приказки в добра компания;
  • Последваща – най-досадната част, в която трябва да почистите и приберете оборудването си в състояние, в което да може да го ползвате безпроблемно следващия път;

Когато говорим за къмпингуване по време на дъжд, действията, които трябва да извършите по време на тези три етапа от почивката ви са два пъти повече и някои от тях са доста досадни.

ПОДГОТВЕТЕ ПРАВИЛНОТО ОБОРУДВАНЕ

Подготовката е най-важната част от вашата къмпинг почивка. Ако не сте добре подготвени, същинската част на къмингуването може да се превърне в пълен провал, особено при дъжд.

Уверете се, че палатката ви е достатъчно добра, за да издържи на поне целодневен валеж. Това включва не само водоустойчивостта на плата, която се определя от водния стълб, но и че шевовете ѝ не са прокъсани, разлепени, че вратите се затварят плътно, че циповете са покрити, че нямате скъсани ластици и куки и ще можете да я опънете достатъчно добре, за да се стича водата директно към земята встрани от палатката, а не към вътрешността ѝ.

Kak-da-campinguvame-v-losho-i-dajdovno-vreme-snimka11

Ако палатката ви е използвана няколко сезона, била е поставяна под влиянието на различни атмосферни условия и силни UV лъчи, е добре да я тествате за дъжд предварително. Може да го направите с градински маркуч, включен на функция за разпръсната струя. Ако се окаже, че палатката ви пропуска, потърсете импрегниращ спрей и я напръскайте. Ако сте наясно със силните и слабите черти на палатката ви, ще бъдете по-добре подготвени за очакваното дъждовно приключение.

 

При очаквано дъждовно време е добре да предвидите суха зона за приготвяне на храна и други къмпинг дейности. Може да използвате тента или шатра. Ако нямате такава, подгответе евтино брезентово платнище или платно от водоустойчив материал и няколко по-високи рейки или колове, на които да може да закрепите платното стабилно. Бъдете готови да изградите покрив.

Kak-da-campinguvame-v-losho-i-dajdovno-vreme-snimka1

Ще ви бъде нужно място за готвене. Не се самозалъгвайте, че по време на дъжд ще можете да запалите огън. Дори с барбекютата на въглища може да имате трудности заради влагата. Винаги носете сухи вестници, предварително съберете сухи дърва и ги складирайте, така че да не се мокрят и овлажняват (например в колата), носете разпалки или сух спирт. Най-добре е да не разчитате на живия огън по време на дъжд, а да се подготвите с газово барбекю или най-малкото туристическо газово котлонче. Всъщност, нашият опит показва, че с газовото котлонче могат да бъдат разпалени влажните въглища – поставяте ги на решетката на скарата, а нея внимателно я поставяте над пламъка на котлончето. Правете това само в изключителни ситуации, когато нямате друга опция да се нахраните. Никога не гответе в палатката. Това може да предизвика отделянето на отровния въглероден монооксид.

ИЗБЕРЕТЕ ВОДОНЕПРОПУСКЛИВИ МАТЕРИИ

Ако изберете правилните материи, ще сте в състояние да предпазите от водата цялото си оборудване. Това се отнася не само за дрехите и палатката ви, но и за спалния ви чувал и техниката ви. Дръжте техниката в палатката, но никога на пода. За всеки случай може да се подсигурите с водоустойчиви калъфи за ценности и техника. Ако се случи нещо да се намокри, трябва да му осигурите достатъчно пространство за съхнене. Никога не възприемайте палатката си за 100% водонепропусклива.

Kak-da-campinguvame-v-losho-i-dajdovno-vreme-snimka2

Избирайте дрехи от полиестерни материи, а не от памучни. Памукът абсорбира влагата, а с това задържа студ. Лесно може да изстинете без да разберете. Поради тази причина висококачественото къмпинг облекло се прави от полиестерни материи, които са устойчиви на метеорологичните условия.

ИЗБЕРЕТЕ ПРАВИЛНО МЯСТО ЗА РАЗПЪВАНЕ НА ПАЛАТКАТА

Когато очакват дъжд и вятър, много хора окопават палатката си, за да спрат водата, която се стича от околността. Имайте предвид, че може да постигнете същия ефект, ако изберете подходящото място, например място с много лек наклон, което се оттича.

Kak-da-campinguvame-v-losho-i-dajdovno-vreme-snimka6

Може да поставите постелка за палатка под самата палатка (т.нар. footprint) и по този начин да се предпазите от водата, която идва от почвата. Пред палатката поставете изтривалка, която да събира калта и други мърсотии, и никога не забравяйте да събуете обувките си, когато влизате в палатката. В противен случай чистенето ѝ преди да се приберете вкъщи, ще се превърне в истински кошмар и цялата положителна емоция от почивката ви ще бъде съсипана.

В КРАЯ НА ПРЕСТОЯ СИ НА КЪМПИНГ

Ако дъждът по време на цялата ви къмпинг почивка не спре, е много вероятно да се наложи да приберете оборудването си мокро. Изключително важно е, когато се приберете вкъщи, да го изсушите. Навярно за мнозина ще е невъзможно да разпънат палатките и тентите в хола, но направете всичко по силите си да намерите подходящо сухо място – помолете приятели и съседи да разпънете оборудването си в гаража им, в мазето им, дори ако се налага – потърсете широко затворено помещение, което да използвате за една нощ срещу заплащане – например склад.

Kak-da-campinguvame-v-losho-i-dajdovno-vreme-snimka13

Не трябва да оставяте оборудването си мокро и мръсно, тъй като то ще мухляса и ще изгние. Дори и това да не се случи, със сигурност в него ще се развият бактерии и неприятни миризми, което ще превърне следващата ви къмпинг почивка в състезание кой ще издържи най-дълго на миризмата от палатката.

Kak-da-campinguvame-v-losho-i-dajdovno-vreme-snimka12

Kak-da-campinguvame-v-losho-i-dajdovno-vreme-snimka3

Kak-da-campinguvame-v-losho-i-dajdovno-vreme-snimka5

В заключение ще ви предложим няколко идеи за развлечение и добро настроение, които може да осъществите в палатката по време на дъжд.

 Когато приготвяте багажа си, не забравяйте да вземете карти за игра, настолни игри, малки музикални инструменти (например хармоника), книги, лист и химикал. Превърнете дъждовния ден в ден за веселие. Започнете с положително отношение съм дъждовния ден, вместо с мрънкане. Спомнете си за всички игри, които сте играли в детството си по време на лагери и зелени училища – от морски шах, бесилка, гадаене, измисляне на несвързани истории (всеки пише различни думи и ги сглобявате в текст), до игра на филми, думи, столици, държави или на карти – белот, сантасе, кент купе, война, убиец и т.н. Бъдете креативни и запазете доброто си настроение!

източник: campingrocks.bg