Каране в дъждовно време:

За всеки любител на колоезденето идва моментът, в който трябва да приберат колелото, защото навън вали дъжд. Но нужно ли е наистина?

2625775334_2c560253f1_z

Представяме ви няколко съвета от хора, които не могат да се сдържат да въртят педалите на велоаргометъра у дома и нямат търпение да излязат, дори да няма шанс скоро да спре да вали. Рано или късно всеки велосипедист се сблъсква с карането в дъжда, но с малко познания за подходящата предавка, умения и екипировка, това каране действително може да бъде едно приятно изживяване.

ВНИМАВАЙТЕ НА ПЪТЯ ВЕДНАГА СЛЕД ДЪЖД

След започването на дъжда, пътят е най-опасен. Тогава е възможно да се образува тънък слой от прах и вода, който прави спирането много по-трудно. Също така, ако на пътя има разсипани определени течни субстанции, смесването с водата ще създаде тънък мазен слой на пътя, който също може да направи спирането трудно, особено ако замърси гумичките на спирачките ви, поради загуба на сцепление между тях и каплата.

В мокро време е силно препоръчително да избягвате всякакви метални повърхности на пътя, като капаци за улични шахти или стоманени решетки, както и релси, боядисани маркировки по пътищата, или мокри листа, тъй като всички те стават много хлъзгави на мокро време.

Колкото и да е забавно минаването през локви, избягвайте ги. В много случаи сме чували и чели за спукани или пропаднали гуми в дупки или плитки ремонтирани участъци, които остават скрити, докато не влезете в локвата.

НЕПРОМОКАЕМИ ДРЕХИ

Колкото по-мокър си, толкова по-сигурно е разболяването след това. Трябва да се стремите да запазите тялото си сухо, въпреки крайниците най-вероятно няма да могат да бъдат спасени в по-силен дъжд. Непромокаемо яке с качулка или дъждобран ще свършат чудесна работа в този случай, но е важно и под него да носите дрехи, които не предизвикват изпотяване и запарване на тялото, например такива  произведени от лека вълна (merino) и задължително вълнени чорапи.

Препоръчваме ви да покриете обувките си с неопренови гамаши, които  да ги предпазят от намокряне, а за ръцете да използвате ветро и водоустойчиви ръкавици. Не забравяйте, че непромокаемите дрехи е възможно да изпотяват тялото, така че изберете яке и дрехи с дишащи мембрани (например Gore-Tex) иначе рискувате да пристигнете мокри отвътре, вместо отвън.

СЛЕДЕТЕ НАКЛАДКИТЕ

Сместа от прахта от пътя и водата се оказват най-бързият начин гумичките на спирачките (накладки) да станат безполезни. Ако усетите, че спирачките започват да спират по-бавно и неефективно, почистете металната част на каплите, където влизат в допир с накладките, както и самите тях. Планирайте спиране по-отдалеч и внимателно.

СВЕТЛИ СТЪКЛА НА ОЧИЛАТА

При мрачно време, прозрачни или жълти стъкла на очилата са изключително подходящи. При каране в дъжда нормалните слънчеви очила ще поглъщат твърде много светлина и могат да ви направят практически “слепи” за някои препятствия на пътя. Препоръчваме ви да използвате шапка с козирка под каската, за да избегнете допълнително намокряне на стъклата.

 

ВНИМАВАЙТЕ НА ЗАВОИТЕ

Завиването в дъждовно време може да се окаже трудно и опасно. Изнесете тежестта на тялото си върху педала, който се явява външен (обратен) на посоката на завиване – например, ако завивате наляво, изнесете тежестта върху десния педал. В същото време дръжте тялото наведено в посока на завоя, дори по-изнесено, отколкото е наклонен самият велосипед в завоя. По този начин вие ще бъдете в състояние да завиете с по-висока скорост, тъй като тялото ще държи колелото балансирано и когато гумите се плъзгат по мократа настилка, няма да загубите сцепление. И не спирайте дотук. След като установите, че колоезденето е много по-добро с калници, ще ви се иска да изрежете ленти от стари бутилки за вода, за да направите висящи калници, които да завинтете върху задната страна на вашите калници – и колкото са по-дълги, толкова по-добре. Смазката на веригата също е важна – използвайте по-силна такава. Смажете веригата – по-добре да имате верига, която се нуждае от почистване, отколкото да e замразена с ръжда. Не забравяйте, че смазката ще проникне в брънките, само ако веригата е напълно суха, преди да я нанесете.

СВЕТЛИНИТЕ

Нека всички знаят, че вие сте там. Силният дъжд и отблясъците от фаровете на колите намаляват полезрението на шофьорите, така че е добра идея да карате с ярка LED лампа на мястото на седалката и кормилото. Бъдете видими! LED светлините са сравнително евтини и работят относително добре. Заслужава си да помислите за една добра, зареждаща се осветителна система, която ще осигури повече светлина, отколкото LED системата, ако ви се налага да карате рано сутрин или вечер. И накрая, ако ще имате само една светлина, мигащ червен LED заден фар е абсолютно задължителен за каране при буря. LED светлините са евтини и повечето имат скоби, които ви позволяват да ги прикачите към вашия велосипед, раница или каска. Вземете си колело, което да бъде за дъжд. Едва ли искате да си прецаквате бегача. Най-добре инвестирайте във велосипед, който да се ползва при дъжд. Оставете калниците, светодиодните лампи и педалите за планинско колоездене на зимната си велосипед. Когато облаците се развилнеят, ще бъдете много по-доволен да потопите колелото за лошо време, знаейки, че бегачът е на сушинка у дома. Ако все още нямате старо колело, висящо в гаража, купете си нещо с щедро място за калници на рамката и вилката.

източник: http://velocafe.bg/