Кои са 15-те задължителни елемента в походната екипировка?

Има петнадесет предмета от първа необходимост, които трябва винаги да вземете със себе си, когато планирате пътуване сред природата. Те са вашата „застраховка“ срещу голямото разнообразие от трудни ситуации, в които ще попаднете по свое желание или при неочакван инцидент.

15esentials

Екипировката и уменията, които ще вземете със себе си, ще ви послужат добре. Да останете топъл, сух, добре нахранен, добре хидратиран и в добро здраве ще ви помогне много в усилията ви да оцелеете, независимо от условията на обкръжаващата ви среда. Когато всичките ви физически нужди са задоволени, вашият дух ще се задържи достатъчно висок и ще се намирате в отлична позиция при намирането на начина, по който да се измъкнете от ситуацията, или да се свържете със спасителните групи.

Уверете се, че винаги носите със себе си необходимите неща, за да преживеете първата нощ в бедствие. Ако успеете да оцелеете цял ден и цяла нощ, то шансовете ви да оцелеете няколко дни са напълно реалистични. Ако преминете успешно през първите 72 часа, може да смятате, че измъкването ви жив от създалата се ситуация е почти 100% сигурно.

Нека видим кои са тези 15 основни елемента от първа необходимост, които трябва винаги да носите със себе си:

Елемент номер 1 – Карта и Компас

Винаги взимайте със себе си карта на района, в който смятате да пътувате, добър компас и ако имате възможност – GPS приемник. И се научете как да ги ползвате!

thumbs_0005-Shumen Plateau-Breakfast

Добрата карта съдържа достатъчно детайлна информация за желаният район. За предпочитане са топографските карти, които показват промяната на релефа чрез контурни линии (хоризонтали), ориентири и други географски обекти. Пътеки, потоци, водни площи, блата, пътища, населени места, хълмове и планини трябва да са ясно означени. Картата трябва да има и ясен знак за правилното й ориентиране чрез компас. Най-добрите и широкоизползвани мащаби за такива карти са 1:25 000 и 1:50 000 (един сантиметър от картата е равен съответно на 250 и 500 метра от местността).

Картата е изключително полезна при взимането на решения, не само при планирането на вашия преход, но и при намирането на евентуален изход, когато се случи неочакваното. Знаейки своето местоположение, Вие лесно ще избягвате препятствията като например стръмен терен, отвесни скали или блата. Ако се загубите, картата ще ви помогне да разберете къде се намирате и ще ви даде информация къде да търсите помощ.

GPS приемниците стават все по-популярни и достъпни. Добра идея е да запишете началната си позиция. Така ако се объркате, използвайки тези координати, ще можете да намерите своят път обратно.

Дори да имате GPS апарат, винаги взимайте със себе си компас. GPS-ът винаги може да се повреди или да остане без батерии, но компасът винаги ще работи и ще ви предпази от лутането и обикалянето в кръг.

Дори да нямате компас, винаги можете да си направите импровизиран такъв. Има много начини за това, но това не е тема на тази публикация.

Елемент номер 2 – Фенерче или Челник

Винаги носете със себе си фенерче или челник с резервни крушки и батерии. Дори планираната няколкочасова разходка сред природата може неочаквано да се превърне в нощувка на открито, в резултат от нараняване, загубване или неправилно изчисление на времето, което отнема придвижването от една точка до друга. Ако останете на открито през нощта, може да ви е нужен източник на изкуствена светлина, за да намерите пътя си напред. Без източник на светлина е много лесно да се нараните, когато се лутате в тъмнината.

Ако не смятате да се движите през нощта, вашият източник на светлина може да ви помогне при изготвянето на подслон, събирането на гориво за огъня и изготвянето на легло за пренощуване. Фенерчето и челникът могат да бъдат използвани в ролята на отлични сигнални средства през нощта, когато светлината от тях може да бъде забелязана от много километри.

Добрият челник има предимство, защото оставя ръцете ви свободни и премахва опасността от изтърване и счупване на източника на светлина.

Елемент номер 3 – Вода и храна

Винаги носете допълнителни количества храна и вода. Основно правило е да вземете със себе си допълнително храна и вода за няколко дни повече, отколкото смятате да продължи походът ви сред природата. Като минимум взимайте винаги достатъчно количество, за да изкарате един пълен ден.

Дори за няколко-часова разходка вземете със себе си провизии, достатъчни за цял ден. В една непредвидена ситуация тe ще ви заредят с енергията, необходима за да си помогнете сам. Калориите, добити от тези запаси ще ви помогнат да избегнете хипотермията или изтощението. Допълнителните ви запаси от чиста вода ще предотвратят обезводняването. Взети заедно, допълнителните количества храна и вода ще запазят разсъдъка ви по-бистър и ще ви предпазят от вероятността да изпаднете в паника.

От двете неща обаче, по-важна е водата. Можете да преживеете много дни и дори седмици без храна, но няма да издържите много дълго без достатъчно количество вода. Тъй като водата е обемиста и тежка, ако планирате дълъг поход ще трябва да намирате допълнителни източници на вода и да се научите как да я правите годна за пиене.

Добра практика е в раницата си винаги да носите еднодневен запас от дехидтатирана храна, като например сушени плодове, ядки и шоколад, както и запас от чиста вода (около половин литър). Това е запасът ви за спешни случаи и Вие не трябва да го пипате. Когато планирате похода, просто добавете храната и водата, която смятате, че ще ви е нужна за него. Използвайте запаса само в спешни случаи!

На пазара се намират и специализирани храни за спешни случаи, които са много практични заради минималното си тегло и дългият гаранционен срок. Подходящи са дори всякакъв вид инстантни супи, бульони и други продукти. Всяко нещо е по-добро от нищо!

Елемент номер 4 –  Топли дрехи

Винаги носете в раницата си допълнителни топли дрехи. В много райони метеорологичните условия могат драстично да се променят за много кратък интервал от време. Дори в приятен слънчев ден може неочаквано да се разрази буря. Непредвидените проблеми, като например нараняване или тръгване по грешна пътека, може да ви накарат да прекарате нощта на открито.

Дрехите, които носите, могат да се окажат мокри от дъжд, сняг, пот или падане във вода. Допълнителните ви дрехи трябва да включват непромокаемо яке и панталони. Също така дъждобранът може да ви предложи и защита от вятъра.

Допълнителните дрехи могат да послужат и за много други цели. Защита от насекоми, защита от отровни и дразнещи кожата растения, тръни и шубраци, защита от слънцето и от вятъра. Те могат да се използват и при направата на турникети, превръзки, торби и възглавници. Допълнителните чорапи могат да са идеални импровизирани ръкавици.

Ако трябва да прекарате нощта на открито, изградете подслон и поставете в него всичките си дрехи. Можете дори да ги напълните със сухи листа, трева или пух от папур или тръстика, които да играят ролята на допълнителна изолация.

Избягвайте памукът, защото той лесно се овлажнява и става безполезен. Вълната е отличен избор, тъй като тя продължава да топли дори след като е мокра. Има множество нови синтетични материи, които лесно се изсушават и отвеждат влагата във въздуха.

Най-добре е да практикувате трислойната система за носене на дрехите, за да останете сух и затоплен. Тя ви позволява най-голяма адаптивност към метеорологичните условия на средата, в която се намирате.

Зима или лято, една част от облеклото, която никога не трябва да забравяте е топлата вълнена шапка. Ако съпоставяме теглото, вълнената шапка е най-топлата дреха, която можете да имате. Над 30% от топлината на тялото се губи от главата, така че добрата вълнена шапка ще ви помогне много в усилията ви да се стоплите. Ако стане така, че трябва да прекарате нощта на открито, поставянето на шапката ще ви гарантира един по-топъл и комфортен сън.

Елемент номер 5 – Дъждобран

Носете нещо, което да ви предпази от дъжда. Дори да нямате дъждобран, няколко найлонови торби за смет могат да свършат прекрасна работа. Ако дрехите ви се намокрят, техните изолационни качества драстично намаляват. Дори в умерените климатични зони хипотермията е един от най-големите врагове на оцеляващия.

Екипировката против дъжд може също така да послужи за добра постелка, която предпазва дрехите ви от навлажняване, докато почивате върху влажна земя.

Елемент номер 6 – Слънчеви очила и шапка с широка периферия

Добрите слънчеви очила и шапка с широка периферия също не са за подценяване. Прекомерното излагане на слънчева светлина може да предизвика слънчево изгаряне, което да доведе до дехидратация или дори рак на кожата. Можете неочаквано да се окажете изложен на повече слънчева светлина, отколкото сте очаквали. Това може да бъде предизвикано от рефлектирането на слънчевите лъчи от пясък, сняг, мъгла или водна повърхност. Ако очите ви получат слънчево изгаряне или „снежна слепота“, то ситуацията може да стане дори критична.

Слънчевите очила трябва да бъдат с ултравиолетова защита (UV филтър) и да имат странични панели, които да спират проникването на светлината отстрани.
Ако не разполагате с очила, винаги можете да си направите импровизирани такива от материали като плат или дървесна кора.

Елемент номер 7 – Походна аптечка

medkit

Винаги взимайте със себе си походна аптечка или пакет с материали за първа медицинска помощ. Тя трябва да ви е от помощ при третирането на порязвания, изгаряния, рани, пробождания, разкъсвания и пришки. В някои райони може да ви се наложи да се справяте и с ухапвания от змии и алергични реакции.

Походният пакет за първа медицинска помощ за по-големи групи от хора трябва да предлага и средства за третиране на счупени крайници и пръсти, кардиологични проблеми, хипотермия и други специфични за района наранявания.

Елемент номер 8 – Нож или мултитул

Носете в себе си нож или мултитул. Добрият нож е универсален инструмент и може да бъде използван за направата на други инструменти. Подходящ е за изготвянето на подслон, паленето на огън, поправката на дрехите, леки операции, направа на оръжия и за самозащита.

Мултитулът е дори нещо повече. Множеството вградени в него инструменти могат да се използват успешно за всякакви задачи.

Елемент номер 9 – Инструменти за палене на огън

thumbs_magnesium_firestarter-0Винаги имайте поне 2 различни варианта за палене на огън. Знанието как да запалите огън е едно от основните умения за оцеляване. Водоусточив кибрит, запалка и някакъв вид прахан е задължителният минимум. Магнезиевите запалки са отличен избор, тъй като са едновременно леки и водоустойчиви. След като веднъж запалите огъня, може да използвате и зелени и мокри дърва, след като ги изсушите около него.

waterproof-matchesОгънят предпазва от хипотермия, изсушава дрехите ви, прави водата годна за пиене, държи дивите животни далеч и е добра сигнализация. Добрият огън ще ви стопли във всякакви метеорологични условия и ще повдигне духът ви. Можете също така да използвате огъня за да готвите и да преварявате водата, като по този начин унищожавате патогенните организми.

Елемент номер 10 – Дезинфекция на водата

Трябва задължително да имате средство или начин за дезинфекция на водата и правенето й годна за пиене. В едно по-продължително пътуване не можете да носите всичката необходима вода със себе си. Тя е обемиста и тежка. Рано или късно ще ви се наложи да потърсите локален източик на вода.

thumbs_water_straw

Проблемът е, че водните източници по принцип трябва да се смятат за ненадеждни. Дори бистрият студен планински поток може да бъде развъдник на цял куп болестотворни микроорганизми. Дори да не виждате никакви признаци за замърсяване, може да се окаже, че на стотина метра по нагоре по течението има труп на умряло животно.

Има множество евтини водни филтри, които можете лесно да поберете в своята раница. Можете също така да използвате химически средства за пречистване на водата, както и да я преварите. Ако планирате да остенете по-дълго време в един и същ район, можете да използвате слънчеви дестилатори, за да получите по-големи количества вода годна за пиене.

Елемент номер 11 – Сигнална свирка

whistle_smallНосете сигнална свирка. Този малък инструмент е лек и евтин. С нейна помощ можете да подавате силен звуков сигнал сравнително голям период от време, дори ако сте ранени или изтощени. Ако сте изградили убежище, може да бъдете труднозабележим за спасителните екипи, но сигналът от свирката ще ги насочва безпогрешно към вашето местоположение.

Елемент номер 12 – Авариен подслон

mylar_blanket

Винаги носете материали за изготвяне на авариен подслон. Водонепромокаем брезент, полиетиленово платнище или просто парче дебел найлон с размери около 150 см на 210 сме достатъчно, за да се направи задовлолителен подслон в спешен случай. Той трябва да ви предпазва от дъжд, студ, жега, слънце или сняг.

Брезентът или платнището трябва да представлява основната ви линия на защита, като към нея можете да добавяте всякакви подходящи материали, които намирате около себе си. Пръчки, листа, клони и други растителни материали могат да бъдат използвани в качеството си на допълнителен изолационен материал, който да ви помогне да оцелеете в места с горещ или студен климат.

Елемент номер 13 – Въже

thumbs_paracord

Носете в себе си поне 7-8 метра въже. 15 метра е най-добре. Добър избор епарашутната връв (паракорд). 550 Паракорд може да бъде използван за голям брой задачи, между които са конструкцията на авариен подслон, катерене, привързване на различни предмети, ловене на риба и дребен дивеч и много други.

Добра идея е също така да вземете няколко метра тънка стоманена жица и ролка лепнеща лента. Жицата служи за поправка на екипировката, както и за улова на дребен дивеч. Лепнещата лента също е незаменима за бързата поправка на походната екипировка.

Елемент номер 14 – Репелент за борба с насекоми

thumbs_0049-viprazin

Ако сезона го изисква, винаги взимайте със себе си добър репелент против насекоми. Техните ухапвания не само са досадни, но могат да се превърнат и в заплаха за оцеляването.

Насекомите пренасят огромен брой болести и са една от най-големите заплахи за живота на хората по цял свят. Бълхи, кърлежи и комари са само част вредителите, от които трябва да се пазите.

Елемент номер 15 – Нагласата за оцеляване

Последна в списъка, но може би първа по важност – това е нагласата да оцелееш. Заедно със вашите умения и екипировка, тя ще ви помогне да преживеете практически всяка ситуация. Загубен в пустошта, ранен, в неблагоприятни метеорологични условия – оцеляващият трябва винаги да бъде подготвен.

Волята да оцелееш е най-важното от всички качества, които можете да притежавате.

И така, загубени в пустошта или просто наслаждаващи се на великолепната природа, 15-те задължителни елемента на вашата екипировка ще ви позволят да го направите в един относителен комфорт. А може дори да ви дадат шанса да оцелеете!

източник: www.lifehacker.bg