Къщички за книги във Варна – една положителна история

Преди 2 години (когато отворихме магазин до нея)
заварихме градинката в района, в ужасно състояние. Купчини от листа, боклуци, ръждясала ограда, счупени пейки и т.н. Основно тогава се ползваше от няколко бездомни кучета…
С приятели решихме да я освежим.
Пролетта на 2013 направихме първото почистване. Обрахме боклуците и листата, допълнихме пясъчниците, поправихме и боядисахме пейките, засадихме няколко дръвчета. И градинката грейна!


Скоро повече хора започнаха да я посещават.
Решихме, че това е интересен вариант, с позитивни инициативи, това място да се оживи повече.
Нахвърляхме идейки с част от жителите на квартала и се хванахме в края на лятото на 2013 за малко по-голямо обновяване. Направихме събитие във Фейсбук, където да се организираме и да съберем повече участници. Разпечатахме листовки и ги пуснахме по пощите на кооперациите около градинката. Фиксирахме пейките към земята, боядисахме оградата в цветовете на българското знаме, сменихме старите, продънени кошчета за отпадъци, подкастрихме храстовидната растителност, нарисувахме една детска игра (Дама) на земята, подготвихме площадка за поставяне на гумирана настилка, между пързалките. Много хора се зарадваха на инициативата. Някой се включиха да помагат, други ни се радваха… от терасата 🙂 Трети бяха решили да допълнят нашата инициатива с ценни съвети и подробности, които ние трябва да направим, защото те са много заети. Разбира се, вместо помощ, имаше и недоволни, че „точно днес сме решили да правим нещо и не могат да ползват градинката“…Но много хора се включиха в инициативата, в различни дни реализирахме различни идеи.
И тогава градинката ни вече стана наистина хубава!
DSC06179
В основата на идеята бе, самите хора от квартала да участват в облагородяването на това място, за да се научат после да си го пазят и ценят.С времето постигнахме и този ефект, макар и малко по-трудно в началото. Имаше и моменти на разочарование, но това не ни отказа с времето, да допълваме идейките и да не спираме да се грижим за градинката.
SONY DSC

Направихме си и профил на градинката във Фейсбук, с които се надяваме повече хора да харесат това, което сме направили и да взаимстват идеята. Публикувахме снимки от това, как е изглеждала преди и какво сме направили, как изглеждат нещата, които всеки е направил. https://www.facebook.com/priyateli.na.ploshtadkata
И други хора, без наше знание, скоро започнаха да засаждат дръвчета и цветя.
DSC_1627

Есента си направихме почистване на листа, след това пролетно почистване и вече бяхме готови за лятото на 2014 г.
В топлите следобедни часове, често нямаше достатъчно пейки за всички. Родители и деца се събираха за разходка и игра. А през обедните часове все повече хора посядаха за обедната си почивка.
DSC_1600
На 6-ти Септември 2014 си организирахме леко освежаване на боята по пейките, малко почистване и засаждане на храстчета под формата на надпис „БГ“ https://www.facebook.com/media/set/?set=a.689851587768686.1073741837.527588950661618&type=3 Постепенно идеята се разчу, потърсиха ни медии, а след това и администрацията на р-н Приморски, от където получихме поздравително писмо. Лично кмета на р-н Приморски г-жа Проданова, посети градинката и на кратка среща се уговорихме за следваща среща, на която да се включат и жители на района и изразиха принципна подкрепа за съдействие в реализирането на бъдещи идеи, свързани с градинката.
DSC_1590
Все още предстои да довършим закупуването и поставянето на гумираната настилка, когато съберем и останалите нужни за това средства. Както и, понеже сме вело маниаци, очертаване на малка детска алея за колоездене в градски условия, с разчертани кръстовища и пътни знаци с цел придобиване на умения и знания у малките колоездачи.

Във Вело насока е и нашият магазин – Море и Колоездене, където наскоро открихме и безплатната Вело ремонтна зона https://www.facebook.com/media/set/?set=a.795926080457988.1073741841.662522003798397
1

Поставена на разположение, на всички колоездачи във Варна, които се нуждаят от лек, неотложен ремонт, имат нужда да надуят гумите на своя велосипед, или да го заключат под видео наблюдение и спокойно да разгледат екипировката, за колоездене и туризъм, която предлагаме http://4sq.com/YCCVYf

9DSC07679
Пуснали сме и безжичен интернет, който всеки посетител на Вело ремонтната зона, на градинката, или наш клиент, може да използва.

Като допълнение, решихме да реализираме и една позитивна идейка, която много ни хареса, след като я видяхме, вече на няколко места из България – наша малка, градинска Библиотека (къщичка за книги).https://www.facebook.com/media/set/?set=a.717317201688791.1073741840.527588950661618&type=1
DSC07736

Който иска може да седне в градинката, да почете, да остави книга в къщичката и да я сподели с приятели.
https://www.facebook.com/events/568840686594245/

Градинката обновихме и поддържаме с помощта на приятели и с наши собствени средства, както и дарения от приятели и съседи, за закупуване на материали.
DSC07780

Вело ремонтната зона е по модел на подобни съоръжения из Западна Европа и до колкото знаем, за сега е уникална за България. Тя включва стойка за ремонт, инструменти, помпа и стойки за заключване. Снабдена е и с видео наблюдение. Направихме я с налични стари материали и инструменти, малко боя и приятелска помощ. Най-много ни радва това, че чрез нея освободихме и тротоара за пешеходци, които до преди това трябваше да заобикалят паркиралите върху него автомобили.

За къщичките ни за книги похарчихме само няколко лева, а останалото направихме отново благодарение на приятели, които се включиха към реализирането на идеята!

Поздравяваме ги, както и всички, които в бъдеще преценят, че имат желание да подобряваме заобикалящата ни среда в град Варна заедно!