На какво се учат децата, когато са на къмпинг?

Къмпингуването в днешни дни е изключително ценна дейност. То ни връща назад към простите неща.

В информационната ни епоха, в която градското ежедневие е разчетено до секунда, почивката на къмпинг се превръща във вълшебен изход от реалността. Няма график, далеч сме от шумотевицата, а децата – от уроците, безброят следучилищни занимания, фиксирания час за лягане и ставане.

Къмпингът е мястото, на което се рестартира биологичният часовник, а едновременно с това се задейства любопитството, желанието за естествено учене и откривателство.

На какво се учат децата, когато са на къмпинг?

Къмпингът им дава редкия шанс да бъдат истински деца, а кое е по-важно от това?

Ето още няколко „озаглавени” причини, които да наклонят везната ви към избор на къмпинг почивка, а не на хотел за предстоящото лято.

Къмпингуването учи децата да обичат природата и да я ценят.

Колкото повече те прекарват навън, толкова по-свойски се чувстват сред природата. Никой не иска детето му да бъде страхливо – от насекоми, от малки животинки, например кученцето на съседа, от тъмната гора, в която броди страшния вълк.

Почивката на открито спомага детето да открие света по реален начин, а не от приказките; да направи самό преценка за него и да стане по-смело. Освен всичко, сред природата то ще види на живо всички онези невероятни гледки, които вижда по телевизията, и ще ги оцени. 

На палатка с деца

Къмпингуването учи децата да ценят простите неща.

В града повечето неща са ни даденост – домът, храната, леглото. Но на къмпинг не е така.

Първоначално трябва да изградите подслон и детето ще участва в тази дейност. След всеки изморителен ден трябва да приготвите вечерята и детето ще участва и в тази дейност – да направи огън, да се подготвят продуктите, а след това да се сготви.

Ако къмпингувате свободно сред природата, ще трябва да пестите чистата вода. С всичко това малчуганът ще се научи да оценява ресурсите и да ги пести. И освен всичко ще научи, че покривът, легло и храната са богатство.

Семеен къмпинг на палатка сред природата

Къмпингуването дава на децата нови умения.

Къмпингуването несъмнено изисква много умения. И колкото повече го правите, толкова повече задобрявате.

Учейки децата си да се справят сами в природата, вие им давате способности, които те могат да приложат на други места и на тяхна база да развият нови. Например цепене на дърва, палене на огън, приготвяне на храна с минимални ресурси и т.н.

Готвене на огън и пикник

Къмпингуването учи децата да ценят стойността на парите.

За никого не е тайна, че почивката на къмпинг може да е далеч по-евтина от тази в хотел. Тук липсват всичките изкушения, които закупуваме на готово, но има хиляди други интересни неща за забавление.

В зависимост от мястото на къмпингуване, няма да има хиляди сергии с джунджурии, които хлапето ще поиска, но ще има милиони растения, буболечки и други тайности на природата, на които да обърне внимание и да оцени.

Така че използвайте възможността да направите сравнение  между градското ежедневие и живота сред природата, за да му покажете как да живее полезно и разнообразно, задоволявайки копнежите с минимум средства.

Ядене на плодове на пикник с палатки

Къмпингуването учи на приятелство.

Почивката на къмпинг носи една особена сплотеност, която създава ценни приятелства, понякога за цял живот. Сред природата всеки се отърсва от борбеното ежедневие в града и разкрива себе си. Така е и с децата.

Тук те имат шанса да се заговорят със странно изглеждащи хора, които иначе биха подминали в града, и да открият в тях по нещо интересно – уникален опит, пленяващи житейски истории – неща, които излизат наяве единствено край лагерния огън.

С приятели и семейство на пикник.

Къмпингуването е уникален начин да излезете от ежедневния график и да отпочинете.

Няма нищо по-красиво от задружна семейна почивка, по време на която няма други ангажименти, освен да се отдадете на себе си. Това е времето в което ще си говорите, ще си разказвате истории, ще създадете заедно приятни спомени за цял живот.

Този тип преживяване добавя елемент на приключение, което се помни завинаги.

Семеен къмпинг с деца

Източник: camping.bg