На къмпинг през есента

Комбинацията от свежо-студена сутрин, перфектна температура за разходка и топла храна прави есенното къмпингуване задължително преживяване за всеки един любител на живота на открито.

Топлите дни остават зад гърба ни, времето става по-влажно, децата тръгват на училище и за мнозина къмпинг сезона приключва. Малко са онези къмпинг ентусиасти, които не се плашат от по-хладното време и са готови да се събудят под пъстрите тонове на есента така, както се събуждат от утринните лъчи на лятото. Комбинацията от свежо-студена сутрин, перфектна температура за разходка и топла храна прави есенното къмпингуване задължително преживяване за всеки един любител на живота на открито. Ако не сте убедени в това наше твърдение, ето няколко доказателства, че сме прави:

Пейзажът

В почти всички райони на България пъстрите тонове на есента рисуват живописни картини – всеки път различни и уникални по своему. Нито една от тях не заслужава да бъде пропусната и незапечатана чрез емоциите и радостта от преживяването. Най-очарователни със своята гама от сезонни нюанси може би са Родопите, но, естествено, може да изберете по-ниско и топло местенце по поречието на Струма, по меандрите на Арда или по бреговете на някой язовир.
Na-camping-prez-esenta-CampingRocks-new-2

Температурите

С още сънени очи наблюдавате ореола на изгряващото слънце зад пъстрите клони на дърветата. Държите между дланите си чаша, чиято гореща пара се извива нагоре в студения въздух. Кафето, чаят или може би топлият шоколад никога не са имали този неповторим вкус – на свежа есенна сутрин. С подходящо облекло и екипировка тези температури правят есенното къмпингуване много по-комфортно, отколкото в изгарящата жега на лятото.
Na-camping-prez-esenta-CampingRocks-new-5

Дейностите на открито

Едва ли денят ви на къмпинг през есента ще протече както през лятото – по бански във водата или скрити под тентата от жаркото слънце. Отивайки на къмпинг след септември по-скоро ще се занимаете с риболов, гребане, колоездене, разходки, а защо не и бране на ябълки, гъби или пък грозде. Да не забравяме, че в България съществуват зони за къмпингуване в близост до курорти с минерална вода (например Сапарева баня, Павел баня и Хисаря), където дори може да отидете на външен топъл басейн и да поплувате на открито като за последно през сезона.
Na-camping-prez-esenta-CampingRocks-new-3

Насекомите

По-ниските температури на есента гонят повечето досадни насекоми от рода на комари, пчели и мухи. Това прави зоните за къмпингуване край водоеми и гори много по-комфортни и приветливи през есента. Няма да е нужно да загъвате храната си от насекомите, докато се храните или да се превръщате в диригент, гонейки мухите от масата, докато готвите. Въпреки това, добре е винаги да имате репелент под ръка.

Храната

За есенната ви къмпинг почивка вероятно ще се нуждаете повече от дълбока тенджера, отколкото от хладилна чанта. Какво по-хубаво от това да използвате момента за някоя хайдушка манджичка от рода на боб в гърне или агне на дупка. Рецептите за есенните кулинарни къмпинг изкушения ще намерите в следващите ни полезни съвети.
Na-camping-prez-esenta-CampingRocks-new-1

Навалицата. Няма я!

Да се срещаш и запознаваш с нови хора-сродни души е едно от основните предимства на къмпингуването. Все пак, голямата навалица в къмпинг зоните в разгара на лятото може да бъде по-скоро натоварваща, отколкото разпускаща. А през септември, когато учебната година вече е започнала, може да се насладите на по-малко съседи и въпреки всичко да намерите добра компания за престоя си.
Na-camping-prez-esenta-CampingRocks-new-4

Цените

Ако решите да лагерувате в къмпинг на морето в последните топли дни на септември, със сигурност ще може да се възползвате от значително по-ниски цени. За повечето гръцки къмпинги дори няма да ви е необходима резервация – просто палите колата и тръгвате.

Сънят

Къмпингуването в разгара на лятото прави палаткаджиите ранобудни като петлите. С появата на първите лъчи на слънцето в палатката вече не се диша. Това обаче не е така по време на вашата есенна къмпинг почивка. Идеята да спите на палатка през есента може и да прокарва студени тръпки по тялото ви, но ако предвидите добра екипировка, ще спите като къпани. А и учените отдавна са казали, че спането на хладно е далеч по-здравословно. Какво по-хубаво от това да се сгушите с любимите си хора и да се насладите на дълъг и спокоен сън под звездите?!
Kampinguvane-prez-esenta-Campingrocks-malak-banner

Е? Убедихме ли ви, че къмпингуването през есента има своя чар и предимства? Ако е така и сте склонни да опитате, ето нашите съвети как да се подготвите за есенна къмпинг почивка:

Проверете прогнозата за времето. Едва ли ще пропуснете да го направите, ако планирате почивка на палатка през есента, но все пак  няма как да ви спестим този съвет. Ако случайно прогнозата за слънчево време не се сбъдне, добре е да вземете предвид съветите ни за къмпингуване в дъждовно време.

Подгответе още един кат дрехи. Ако цяло лято сте били на къмпинг по бански и тениска, сега е време да вземете дълъг панталон и блуза с дълги ръкави.  Подгответе леки дрехи от водоустойчиви и дишащи материи, които може да обличате една върху друга. Най-добрата комбинация е термо бельо, суичер и яке. Термо бельото задържа топлината на тялото и същевременно пропуска влагата от потта да се изпари. Суичерът, поларът или флийсът дават допълнителна топлина. Водоустойчивото яке ще ви предпазва от външната влага. Избягвайте памучните тъкани, тъй като те задържат влага, от която може да настинете без да разберете.

Не забравяйте обувките. Заменете джапанките и платнените кецове с по-стабилни, водоустойчиви обувки. Дори и да не вали, росата не е са подценяване. Към по-стабилните обувки вървят и по-дебели и високи чорапи. Не оставяйте глезените ви да измръзнат с летни чорапи до кокалчетата на глезена.

Екипировката за спане трябва да е трисезонна. За да си осигурите уютен сън, се уверете, че спалният ви чувал е трисезонен. Това обикновено е отбелязано на калъфа му или на етикета. Добре е да имате спален чувал с комфорт около 50С. Никога не знаете нощем до колко могат да паднат температурите, а и влагата способства за по-студено усещане. Ако не сте сигурни доколко е добър чувала ви, винаги може да вземете екстра поларно одеало или да подготвите термо бельо и чорапи за спане. Не лягайте със същите дрехи, с които сте били през деня. Вероятно е да са влажни без да усещате.

Не забравяйте постелка за спане. Добре е тя да е дебела поне 2.5 см. За предпочитане са самонадуваемите постелки. Предимството на тази постелка пред шалтето от термопластична пяна е, че е по-дебела и съдържа въздух, който дава допълнителна изолация. А спрямо надуваемия дюшек, самонадуваемата постелка е по-комфортна, тъй като съдържа горен и долен изолационен слой от пяна, между които влиза въздуха. По този начин няма риск въздухът да изстине от студената земя и с това да охлади тялото ви, както се случва при по-обикновените надуваеми легла.

Палаката също трябва да е поне трисезонна. По наше мнение минималните изисквания за палатка за есента са 3 000 мм воден стълб на платнището, 10 000 мм на пода, двуслойна и с преддверие, в което да оставите обувките си и влажното си оборудване.

Сухи торби. Времето през есента е пълно с изненади. Затова е важно да предвидите екипировка, която да изолира вещите ви от влагата. Може да използвате устойчиви найлонови пликове, но най-добре е да се подсигурите със сухи торби.

Осигурете няколко възможности за готвене. Времето през есента може да е сухо, но може да е и много влажно. Във втория случай е вероятно да имате трудности със запалването на огън, дори и да разполагате със сухи дърва или въглища, тъй като самият въздух няма да предразполага към горене. Затова е добре да предвидите газов котлон и грил. Ако все пак решите да заложите на живия огън, то тогава отделете повече време за готвене. Също така не забравяйте, че през есента се стъмва по-рано. Започнете приготовленията за вечерята по-отрано, за да не останете гладни.

Източник: campingrocks.bg