Няколко причини да започнеш да правиш преходи.

Не всички намират идеята за изкачване на планини или дълги преходи за привлекателна и със сигурност всеки от нас има поне един такъв приятел.

В моя случай са двама от най-близките ми хора. Единият всеки път ми се чуди на акъла да блъскам по чукари „безцелно“ с часове, че и с дни. На другия му допада идеята да изкачи някой връх, стига да е на катър. Можете да съдите по написаното, че все още не са дошли нито веднъж с мен, дори на кратък маршрут. Сега ще им дам няколко причини да променят това, а се надявам покрай тях да успея да закача и още някого. Ако и вие сте съгласни,  „поканете“ своите приятели със следващите редове.

Физическата формаsculptura-na-mujko-tyalo

Не че съм заприличал на древногръцки бог, но физическата ми кондиция значително се е подобрила в последно време и смятам да продължавам да я карам така (поне докато стигна Аполон). Преходите са един приятен начин да постигнеш резултати за тялото си, каквито винаги си желал. Издръжливост, мускулна сила, намаляване на кръвното налягане, повишаване на пулса. Това са част от позитивите на редовното ходене по преходи.

Срещаш най-готините хора и приятелствата идват неусетно

Истинските планинари са истински готини хора и се разпознават отдалеч. Само след няколко прехода ще разбереш това и ще се озоваваш все по-често в различни компании. Някои от хората ще започнат да се повтарят все по-често и от планина на планина ще осъзнаваш, че си се сдобил с нови приятели. А както знаем, приятелите са безценно нещо.

Изхвърляш стресаzona-bez-stres-prirodata

Освен ако не си го причиниш сам с някоя необмислена проява, планината винаги ще абсорбира стреса от съзнанието ти. Невероятният колорит, страхотните гледки и усмивките по лицата на хората ще те отдалечат от негативните мисли за известно време. Факт е, че след уикенд по туристическите маршрути, се връщаме „рестартирани“ и новата седмица е далеч по-лека.

Няма нищо по освежаващо от свежия въздух

Да, далеч от града е достатъчна глътка чист въздух, за да ни тонизира. А какво да кажем за въздуха в планините? Там с нож да го режеш. Разликата с големите градове и особено със София, е толкова осезаема, че ти се струва, че можеш да го пипнеш. И сънят, и събуждането в палатката сутрин с ясната мисъл, че дишаш, са достатъчно освежаващи, за да отмият цяла седмица по прашните градски улици.

Планинарите са по-щастливи и по-креативниusmihnato-choveche

Тези факти не са плод на моето въображение, а научно изследвани и доказани.

Това проучване показва, че времето, прекарано сред природата, помага на хората да се справят с депресията, чувството за безнадеждност и желанието за самоубийство. Накратко – прави хората по-щастливи. Отдалечаването от еднообразното (често тежко и забързано) ежедневие и заобикалящите ни технологии помага на хората да укрепят връзката със себе си и с природата.

Друго проучване изследва влиянието над креативността на човек. Резултатът показва, че дългото време, прекарано сред природата, повишава концентрацията и уменията на човек за творческо разрешаване на проблемите с 50%. Ако имате нужда от изчистване на ума, просто мятайте раницата и тръгвайте по най-близкия туристически маршрут.

Най-хубавите гледки идват след най-тежките преходи

gledka-otvisoko

Тази планинарска поговорка е изключително вярна. Перспективата на заобикалящата ни среда се пречупва по неописуем начин с всяка следваща крачка. Колкото повече усилия полагаш, толкова повече усещаш, че си заслужил тази гледка. Едва ли чувството е същото, когато погледнеш от катъра.

Всяка планина ще те научи на нещо

Ясно е, че Балканът пази своите тайни. Но има и такива, които ще ти разкрие. Същото важи за всяка друга планина, независимо колко е ниска, колко е лесна, колко е опасна. Един „дребен“ Гребен ще ти покаже, че не винаги има ясен път нагоре. От Стража и Любаш ще разбереш, че не е нужно да си на 2800 м, за да ти натежат краката. Тръгваш си от Пирин и вече знаеш, че опасността дебне на всяка крачка (буквално). След снежната виелица в Рудини ще имаш едно наум, че през зимата шега не бива дори на ниско. Няма да продължавам, тъй като само в България има почти 40 планини със стотици маршрути, а по света …

Създаваш спомени

Много приказки започват пред камината, където дядо разказва на внуче своите интересни житейски истории. И в хижата често се намира събеседник, който ще слушаш , докато осъзнаеш, че това навън действително е петел (в някои хижи има и петли). Такива истории не се случват като гледаш „Властелина на пръстените“ отново и отново, а когато сам станеш властелин на действия си. Тези хора са извървели доста път, за да натрупат толкова спомени. И ако внуците ти изглеждат доста далеч в бъдещето, помисли, че децата също биха се радвали на интересните преживявания на баща си/майка си. Създай спомените си, за да не ти се налага да разказваш за 6-и сезон на Биг Брадър.

vlastelina-na-prystenite-prikluchenie

Ще вземете най-добрия душ в живота си

Къде на шега, къде наистина – така си е. Представете си един стабилен няколкодневен преход. Потенето, оскъдният запас от дрехи, прахта, биологичните нужди и други съпътстващи ни фактори. А по билните хижи и палатките душът се оказва мираж. Но не се фокусирайте върху предните изречения (ако можете), а нека фокусът да падне след това. Банята. Ще ви се стори като най-светлия храм на земята. Това е изпитано. Най-хубавият душ, който съм взимал някога, е бил след няколкодневно скитане по туристическите маршрути.

Източник: tripsjournal.com
Автор: Панайот Толев