Пет правила при избор на място за палатка:

Разпъването на палатката и установяването на лагера е същината на нощуването на открито, било то в планината, на морето, покрай реката, на диво или на къмпинг. На пръв поглед, в установяването на лагера няма нищо сложно – избираш място, което ти харесва и ти изглежда добре. Но на практика не всяко добре изглеждащо място е подходящо за разпъване на палатка 

Съществуват някои основни правила, които е добре да спазваме, за да нямаме неприятни изживявания.

Правило 1: Винаги преглеждайте оборудването си преди да потеглите на път.

Ако имате нова палатка или отивате на къмпинг за първи път е добре предварително да направите поне една суха тренировка в разгъването и сгъването – в къщи или в близкия парк. Трябва да сте запознати какво съдържа пакета и каква е технологията на разпъване и прибиране на палатката. Възможно е производителят да не е сложил упътване. Тогава разпъването може да ви отнеме часове. Засечете колко време ви е необходимо за разполагане на лагера, за да не замръкнете без подслон. Правилото за преглеждането на оборудването важи и за опитните къмпингари в началото на сезона – когато нямате спомен в какво състояние сте прибрали екипировката през миналата година. Това може да ви спести много неприятности като например криви или счупени рейки, изнизани ластици от рейките, липсващи части от палатката (под, покрив), забравени или недостатъчно колчета, скъсани платнища, куки, ластици, скъсани ципове и т.н. Ако установите, че имате липсващи или повредени части от оборудването, винаги може да се обърнете към екипа на CampingRocks.bg, който ще намери правилното решение за вас.Уверете се, че оборудването ви е в състояние, което ще издържи на неочаквани обстоятелства като например буря.

 Правило 2: Организирайте пътуването си така, че да разположите лагера си по светло.

Колкото и пъти да се разпъвали палатката си и да я познавате до най-малкия ѝ детайл, не забравяйте, че всеки път вие я разпъвате в нова среда, чиито особености не познавате. Ако миналата година мястото под дървото ви е изглеждало перфектно, то тази година там вече може да има мравуняк, бърлога на някоя животинка, смола, която да полепне по дъното или да съсипе платнището ви, нечистотии от пребиваването на хора или просто камъни, шишарки или растителност, която да навреди на палатката ви. Затова е добре да имате добра видимост, когато установявате лагера си. Ако все пак не успеете да стигнете до планираното място по светло, то тогава се уверете, че разполагате с достатъчно силно осветление, на което да разчитате при огледа на мястото.

Правило 3. Избор на местоположение: подберете равно място, достатъчно далеч от водоеми, билата в планините и скални козирки.

Когато достигнете дестинацията си, първото нещо е да изберете равно място за разполагане на палатката. Ако сте в планината и нямате условия за търсене на перфектната равнина, то тогава се уверете, че мястото не е дотам стръмно, че да се свлечете в палатката, докато спите и да я скъсате. Разположете входа към долната страна на склона или пряко на него, за да може да легнете така, че главата ви да е по-високо от тялото. Не разполагайте палатката в долини и котловини (дупки), в които е възможно да се стичат водите от по-високите части на склоновете. Когато изберете място, го огледайте внимателно за следи от вода. Така ще знаете дали е възможно да се наводните при евентуален силен валеж.Не разполагайте палатката си на откритите била в планините. Това са местата, които са най-незащитени от вятър и мълнии. През зимата не разполагайте палатката си под билата, в полите на снежните улеи, в котловините и долините на реките. Това са местата, в които има най-голям риск от падане на лавина.

Pravila-za-razpavane-na-palatki-lavina

Не разполагайте палатката си в пресъхналите корита на реките, в пясъците на отдръпнати язовири и морета или на малки заливчета, обградени от скали. Времето може внезапно да се влоши, водите да придойдат, да възстановят естествените си корита и да ви пометат заедно с палатката. Също имайте предвид, че в долините на реките често пъти става течение и рискът от настиване е значително по-голям.Разполагането на палатката под скална козирка може да изглежда добра идея – ще ви пази от дъжд и ще ви прави сянка, но в действителност това не е така – при силен валеж скалната маса може да се свлече и да ви затрупа. Най-малкото, което може да ви се случи е да попаднете под естественото място на стичане на водата по скалата – ефектът е все едно да си опънете палатката под водосточната тръба на къщата ви.Идеалното място за разполагане на вашата палатка е в равнина, на достатъчно голямо разстояние от склонове, речни корита и долини. Ако все пак желаете да разположите палатката си на брега на реката или езерото, подберете възможно най-високата част на брега, по която е видно, че водата не е достигала.

Правило 4: Огледайте мястото, преди да разположите лагера си.

За какво да гледате?

  • Пътеки на диви животни: те изглеждат по същия начин, както пътеките, оставяни от хората по неутъпканата трева. Не разполагайте лагера си на или в близост до такива пътеки. Дивите животни имат остро обоняние и стават агресивни, когато разберат, че друг индивид е навлязъл в тяхна територия, дори без да сте имали пряка среща. Винаги имайте едно на ум за диви животни и прибирайте храната си, като я качвате високо на дърво или я поставяте далече от палатката.

Pravila-za-razpavane-na-palatki-mechka

  • Оглеждайте мястото, на което разполагате лагера си за мравуняци, кошери по дърветата, бърлоги на животинки, вкл. дупки в почвата, които са обиталища на змии, гущери, къртици. Със сигурност не искате да бъдете връхлетени от безброй буболечки, докато се излежавате в хамака.

Pravila-za-razpavane-na-palatki-ojilvane

  • Бодили, остри клони, храсти, шишарки, скрити в тревата камъни – това са най-големите врагове на дъното на палатката ви. Колкото и солидно да е то, не забравяйте, че лесно може да бъде пробито. А то е най-важната част на палатката, която спира влагата да се пропие в тялото ви, докато спите.
  • Смоли и плачещи дървета: ако сте решили да се възползвате от сянката на дървото, вгледайте се внимателно в клоните и плодовете му. Широколистните дървета също могат да нанесат трайни поражения на плата на палатката ви, ако не може да разпознаете цъфтежа им, който пуска соковете или пък плодовете, които оставят петна при падане.

Правило 5: Винаги забивайте колчетата и опъвайте въжетата на палатката.

Много хора мислят, че щом през деня времето е слънчево и топло, няма риск от вятър и не е необходимо да забиват колчетата и да опъват въжетата на палатката. Вярно е, че основната функция на опъването и забиването на колчетата е да предотврати проникването на вода и вятър, но те също предпазват от деформация на конструкцията, когато сте вътре или ако случайно някой залитне и се случи да я натисне отвън.Не забравяйте, че вниманието, което отделяте при разполагането на лагера, е вашето уважение към оборудването и почивката ви. Насладете им се! 🙂

източник: http://campingrocks.bg