Районните кметства раздават чиповете за велопаркингите във Варна

Безплатните чипове за ползване на закритите велопаркинги във Варна се раздават от районните кметства в града. Гражданите, които желаят, могат да ги получат след подписване на договор в съответното кметство,  към което са адресно регистрирани.

Снимка: Радио Варна

Единствено в район „Одесос“ се заплаща 10 лева депозит.

2  от общо 10 велопаркинга във Варна в момента не работят. Те се намират в кв.  „Владиславово”.  Системата за контрол на  достъпа и на двете съоръжения  е повреден, а в този до училище „Стоян  Михайловски” са окрадени видеокамерата и ел. таблото.

За Радио Варна кметът на  „Владиславово“ Николай Костадинов каза, че  е направил пълен опис на щетите и е изпратил документа до община Варна, за да се вземат мерки за ремонтни дейности.  Оказва се, обаче, че към момента общината не може да прави ремонти на велопаркингите, тъй като първо трябва да проведе процедура по избор на фирма за поддръжката им. Налага се да бъде направена и актуализация на  бюджетите на районните кметства, съобразно новият им  ангажимент. Чуйте повече от Николай Костадинов:

Снимка: velocafe.bg

Велопаркингите бяха направени като пилотна мярка по проекта MOBISEC от Черноморската регионална  агенция за управление на енергията (ЧРАУЕ) за 224 000 лева. И  в партньорство с две общини от  Испания и Англия.  Паркингите са проектирани от испанския партньор на  проекта, с идеята да осигурят безплатно по-сигурно място за съхраняване на  велосипедите, а това да мотивира повече граждани да използват този вид  транспорт. Сигурността се осигурява чрез видеонаблюдение и чипове с уникален  код за достъп, който се записва и проверява при всяко влизане. Разпределението  на паркингите е направено на принципа по два паркинга на районно кметство.  Първите около 100 чипа бяха раздадени с  помощта на Велоклуб „Устрем“. Днес, обаче, съоръженията почти не се използват, каза за Радио Варна Здравко Василев от Велоклуб „Устрем“:

Година и половина след като бяха открити, поддръжката на велопаркингите  е вече ангажимент на районните кметства. От там можете да получите и безплатен чип за достъп до съоръженията в целия град. Как се случва това можете да видите тук. Единствено в район „Одесос“  вземат по 10лв. депозит за безплатен чип. Елена  Георгиева, началник отдел Социално икономически дейности в район Одесос каза:


Автор: Димитрина Дончева
Източник: БНР-Варна

Местоположение на велопаркингите: