Соларното зарядно като част от твоята екипировка

Соларните зарядни устройства са за тези от вас, които пътешестват сред диви и непристъпни местности без достъп до електричество, а искат да ползват устройства и/или да бъдат във връзка с цивилизования свят. Соларните панели са създадени за зареждане на телефони, фотоапарати и GPS устройства.
ae8c2f4cb5a6872ad4679da0b390a36dd993eeef

Вече и в България се предлагат различни соларни зарядни. Но българският потребител все още не е убеден в тяхната полза и универсалност – и наистина ли соларните зарядни могат да се ползват за мобилни апарати, таблети, лаптопи, GPS, камери, фотоапарати и др. и то целогодишно?
И така какво е едно СОЛАРНО ЗАРЯДНО ?
Като цяло то представлява една допълнителна мощна Li-йонна батерия, която може да се зареди както от компютър или от електрическата мрежа, така и от соларния панел върху корпуса на зарядното. Соларните зарядни са със съвременен дизайн, леки, компактни и универсални. Обикновено те включват и комплект накрайници с USB-кабел за зареждане на различни модели GSM, като може да се ползва и собствения USB – кабел към телефона. Има соларни зарядни с лиценз за iPhone, iPod, iPad- специално изработени за най-новите модели на пазара.

На българския пазар се предлагат вече и СОЛАРНИ РАНИЦИ И ЧАНТИ с фин дизайн, отлична изработка от рециклиран PET -материал и в различни размери. те също са вид СОЛАРНИ ЗАРЯДНИ, защото всяка от тях съдържа преносима Li-йонна батерия с капацитет над 7000 mAh. Акумулаторната батерия може да се захранва както от компютър, така и от соларния панел върху чантата или електрическата мрежа.  Всяка соларна чанта може да се използва в ежедневието или по време на туризъм. По всяко време може да прехвърлите енергия от нея върху устройство, което ползвате. Може да се носи заредената батерия и без да се взема чантата, когато това е по-удобно.

Полезни за туристите са и МНОГОФУНКЦИОНАЛНИТЕ СОЛАРНИ ЗАРЯДНИ. Те обикновено са устойчиви на удар, напръскване и включват силно лед осветление, радио, часовник, компас барометър, високометър, термометър и други удобни екстри. Тяхната Li-йонна батерия се захранва както от соларен панел, така и  чрез динамо, което дава допълнителна сигурност.

pic4318-500x500

Какво е важно да се гледа, когато си избираме СОЛАРНО ЗАРЯДНО:

Капацитет:

Колко голям е капацитетът на соларното зарядно е важно, защото  това означава, колко пъти ще може да презаредите телефона си напълно. Обикновено капацитета му е отбелязан в mAh (милиамперчаса).Например добрите соларни зарядни могат да презаредят един iPhone над 4 пъти. Те имат голям капацитет – над 6000 mAh.

 Мощност на соларния панел: 

измерва се във W- ват и от нея зависи колко бързо ще се зареди вградената батерия на соларното зарядно , когато се остави на слънчева светлина. Колкото е по-голяма мощността ( това значи и по-голяма площ на соларния панел) , толкова по-добре.

Преносимост:

Соларното зарядно не трябва да бъде трудно преносимо –  трябва да е леко и компактно. Има соларни зарядни, които изпълняват едновременно функцията на батерия и предпазен калъф за iPhone.

 Универсалност:

Вашият смартфон извършва много функции в едно, но със сигурност имате и други мобилни устройства. За това, когато избирате соларно зарядно, най-добре е да търсите максимално универсално – да има вградени адаптери или да включва комплект такива. Така ще можете да използвате допълнителната енергия на 100%.

Вградени защити:

Нужно е соларното зарядно да има вградена защита от презареждане и преразреждане на собствената му батерия. Само тогава то има дълъг живот – над 2 години и ще ви служи отлично. Обикновено когато това е спазено, производителят дава спокойно гаранция за соларните си зарядни.

Цената:

Не се подвеждайте по соларни зарядни с уж отлични характеристики и ниска цена – това няма как да е истина – има уловка, която може да ви коства и разваляне на телефона ви!!!