Тасос с байк и каяк

Тасос – островът, който ни предизвиква и винаги оставя у нас усещане за нещо неизживяно. Тази година сме планирали в късния март прохладно каране по безлюдните пролетни пътеки на острова. Ако търсите начин да се измъкнете от хватката на зимните месеци, това е момента.

Кога?
21-ви до 24-ти март

Къде?
остров Тасос (Гърция)

Какво?
Комбинация от каяк и колоездене.

Как?
Ден 1-ви: Тръгване рано сутринта в четвъртък. Срещаме се на пристанището в Керамоти малко преди обед. Оставяме превозните средства на паркинг и товарим байковете на съпровождащия трейлър. Минаваме на острова следобед и правим аклиматизиращо каране на запад като целта ни е Принос. Настаняваме се в къщичка за гости или малък семеен хотел в района. За най-надъханите може да направим т.н. вечерно каране покрай маслините.
Приблизително 20км

Ден 2 – ри: На сутринта ставаме рано, закуска и кафе, и поемаме на изток към сърцето на планината. Ще направим няколко часа катерене по асфалтов път за да вдигнем надморската височина и да ни си открият чудноватите гледки към Атон. Времето през март и април е ясно и просторите са неповторими. Ще се спуснем по стръмни каменисти пътеки, преминавайки покрай водопада и езерото Мариес. Целта ни е Лименария, където ще нощуваме.
Приблизително 45км

Ден 3 – ти: Третият ден е и най-натоварения в програмата. Ще преминем през цялото южно крайбрежие на острова като акцента ще е както на карането, така и на забележителностите, които си струва да посетим. Ще отбием по черно до Гиола, а по-авантюристично настроените люде могат „да се топнат у гьола“.
Ще посетим и манастира Св. Архангел Михаил, от който се открива невероятна гледка на юг към Егейско море. На 5-6 км напред ни очаква историческият залив Алики, където ще спрем за почивка. Археологическият парк по това време на годината обикновено е безлюден и за нас се превръща в байк парк. А и винаги е опция да пуснем няколко каяка и да поплаваме около древното пристанище. Ще нощуваме на западния бряг на острова. Ако сме на финала с добро време задължително ще пуснем каяци за вечерно гребане.
Приблизително 35км

Ден 4 – ти: Ще тръгнем след закуска като и последния ден ще останем верни на идеята за каране извън асфалта поне половината от времето. Малко преди обяд ще бъдем в пристанищното градче, от където ще хванем ферито за Керамоти.
Приблизително 25км

Кой е поканен?
Всички навършили 14 години

Организационна такса:
200 лв. на човек

Какво е включено?
• Пълна екипировка за каяк (каяк, гребло, спасителна жилетка) + гид и инструктаж
• Къмпинг инвентар – палатка, шалте, спален чувал
• Съпровождащ бус за багаж и екипировка
• Водачи

Какво НЕ е включено?
• Транспортни разходи до Керамоти – можем да съдействаме за групово пътуване
• Билет за ферибот
• Храна
• Настаняване ( Ще се нощува на къмпинг, в малък семеен хотел и в къща за гости.)
• Велосипед и оборудване към него – можем да осигурим

Ще се справя ли?
Ти прецени. Ако имаш съмнения обади се за да решим заедно. Карането изисква до средни умение по т.н. планинско колоездене и добра обща физическа подготовка. В голяма част от трасето всеки от участниците може да се откаже.

Какво да си носим?

• шорти (или бански)
сандали (или джапанки)
връхни дрехи
слънчеви очила (препоръчително)
• слънце защитен крем
шапка
• подходящи обувки за планина
• подходящо облекло за колоездене
• подходяща раница за колоездене

Окомплектовайте багажа си в раница между 40-70литра.
Максимален брой участници: 12
Запазваме си правото да променим или отложим програмата поради неблагоприятни метеорологични условия.

Ако това е вашето пътуване просто ни се обадете! За подробна информация и записване – Илиян – 0887 91 58 46