Грижи за палатката

Споделяме ви няколко основни правила за прибиране и поддръжка на палатката, които, ако спазвате, ще удължите максимално живота й:

  • Позиционирането на палатката при разпъване е от ключово значение. Ако ще поставяте палaтката за по-продължителен период, е по-добре да изберете място, където  тя ще бъде максимално време на сянка. За да удължите живота й, избягвайте продължителното излагане на ултравиолетовите лъчи. UV лъчите увреждат всички тъкани с течение на времето. Ако не може да осигурите естествена сянка, то навес или покривалото за дъжд ще помогнат за запазване на платнището на палатката.

  • Преди прибиране на палатката изметете пода й. Уверете се, че няма останали камъчета, листа, клони в палатката, преди да я опаковате.

  • Събирайте палатката, само когато е напълно суха. Никога не прибирайте палатката непосредствено след дъжд или сутрешна роса. Така ще избегнете образуването на мухъл и миризми. Изчакайте, докато изсъхне, така че да няма нужда да я сушите на по-късен етап.

  • Когато прибирате палатката, позволете на въздуха да излезе от нея. Едно от правилата при сгъване на палатка е всички прозорци и врати да са затворени, за да се запази геометрията и да не се разпилява плата, когато се навива. Някои палатки обаче са с много плътна материя и е възможно производителят да е препоръчал лекото отваряне на циповете при сгъване, за да може въздухът да излезе. Започнете да навивате палтката в посока към долните краища или към отворените ципове – това ще направи сгъването и съхранението по-лесно.

  • Сгъвайте палатката като следвате фабричните линии на прегъване.  По този начин винаги ще може да я сгънете компактно и без да наранявате материите. Въпреки това, след няколко години следването на фабричните линии става трудно, тъй като те избледняват. В този случай е добре да използвате рейките на палатката, като мерна единица, с която да изчислите дължината на навиване.

  • Не удряйте рейките една в друга. Внимателното поставяне и махане на рейките в голяма степен ще удължи живота им и ще запази структурата на палатка ви. Опитайте се да избягвате издърпването на рейките, когато те преминават през ръкавите на палатката – по-добре е да използвате метода на избутване. С това ще си спестите главоболието от изнизани ластици или прокъсани ръкави.

  • В пакетирано състояние не допускайте колчетата и рейките да имат директен контакт с палатката. След като навиете палатка и я поставите в чантата за съхранение, почистете добре колчетата и рейките и ги пакетирайте отделно, преди да ги приберете при палатката.

    tent_spray
  • Ако се наложи да почистите платнището, използвайте единствено мек сапун и гъба. Не използвайте пералната машина. И винаги след почистване я оставяйте да изсъхне, преди да я сгънете и приберете.

  • Палатката трябва да се съхранява на хладно и сухо място. Когато не използвате палатката, е препоръчително поне веднъж на година да я дезинфектирате с цел отстраняване на микроби и неприятни миризми. Може да използвате специален дезинфекциращ спрей за палатки.

     

    Източник: компинг.бг