Как правилно да изперем туристическата си раница в пералнята и на ръка?

Цапането съпътства всяко излизане сред любимата ни природа и неминуемо в един момент раницата проплаква жално за пералня…

Почистване на туристическа раница

Изпирането на една туристическа раница обаче не е толкова проста задача и начинът, по който трябва да подходите зависи от няколко обстоятелства. Важни са вида материя, от която е изработена и допълнителните приспособления, джобове и предмети по нея.

Също така, може ли да се мине без цялостно измиване, например ако работата се свежда само до няколко петна, най-добре е да си го спестите.

Преди да се заемете с миенето, извадете всичките вещи по джобовете и се уверете, че раницата е напълно изпразнена. Възможно е да има компоненти, които да се повредят при автоматично пране. Те също следва да се откачат и евентуално да се измият ръчно.

Не се препоръчва машинно пране на раница с импрегнирана повърхност. То може да влоши състоянието на основната материя, предпазваща от влага и тя да изгуби водонепромокаемостта си.

С раница сред природата

Как да изперем раница в пералня?

Когато  пускате походната си раница в пералнята трябва да се придържате към няколко основни правила, за да запазите  целостта и функционалността ѝ:

 1. Изваждане на вътрешни елементи

  Извадете дъното и рамката на туристическата раница.

 2. Защита на раницата и пералнята

  Обърнете раницата с вътрешността ѝ навън, така че всички закопчалки, джобове и колани да са затворени.

 3. Температура на изпиране

  Настройте пералнята на не повече от 30 градуса, както и на минимални обороти или въобще без въртене.

 4. Сушене на материята

  Изделия със защитна мембрана не трябва да се сушат с помощта на допълнителни средства. Производителите обикновено съветват да се перат без изцеждане, така че поставете раницата да съхне и изчакайте водата да изтече сама.

Преход с туристическа раница

Как да изперем раница на ръка?

Ръчното изпиране е определено по-удачният вариант за туристическата раница, но и при него трябва да се съблюдават някои правила:

Трябва ли да се добави много препарат?

Не използвайте много прах за пране или други силни почистващи вещества. Препоръчително е да се използва специален препарат за екипировка или водоустойчиви материи.

По-добре ли ще се почисти материята, ако продължително се размачква с ръце?

Избягвайте прекаленото мачкане на раницата, особено ако е снабдена със защитна мембрана.

Необходима ли е гореща вода?

Перете само в хладка вода, с температура не повече от 30 градуса, като най-добрият температурен режим е 25–30 градуса.

Как се суши раница след пране?

Внимателно и леко изстискайте раницата и я оставете да съхне окачена.

Следвайки тези правила, можете да поддържате качеството на походната си раница максимално дълго и да удължите живота ѝ с години.

Източник: 360mag