10 места в България, които са перфектни за палатка:

Почивката на палатка определено не е изживяване за всеки. Свързано е с лишения, неудобни моменти и преосмисляне на някои хигиенни навици. Ако обаче можеш да преглътнеш тези минуси, то определено плюсовете на случването си заслужават – спиращи дъха гледки, красиви сутрини и разтоварваща атмосфера. Виж нашите десет предложения за вълшебни местенца, на които да отседнеш и да станеш поне за малко част от невероятната природа, която ние, българите, често забравяме да оценим.

Язовир Широка поляна, Западни РодопиЯзовир Широка поляна, Западни Родопи

Язовир „Широка поляна“ е перфектното решение за първи стъпки в палатковите изживявания – познато и опитомено от хората за къмпингуване, а също така изключително красиво и зареждащо място. Намира се на 30 км от Батак, като язовирът е част от каскадата „Доспат, Широка поляна, Васил Коларов, Беглика, Батак“. Изключително подходящо е и за любителите на риболова.


Лакатник, Искърски проломЛакатник, Искърски пролом

Заслужава си да идеш там на палатки – природата е свършила уникални чудеса с Искърското дефиле. Лакатник се намира едва на 42 км от столицата, а по продължението на пролома следват и селата Церово и Бов, където със същия успех можеш да отседнеш някъде и да се насладиш на невероятна природа.


Бъндеришки езера, ПиринБъндеришки езера, Пирин

„В Пирин навсякъде е красиво“ – ми каза една приятелка, когато я попитах какво е да къмпингуваш там.

За съжаление обаче, планината е един от трите Национални парка и на доста места опъването на палатки е забранено. Мястото при хижа Бъндерица е подходящо за къмпингуване, а езерата са неописуемо красиви. Думите са излишни, когато става въпрос за природа.


КарадереКарадере

Изживяването море + палатка в никакъв случай не е за всеки, но ако си от онези, които си падат по усещането за земя и близкия шум на вълните, Карадере е прекрасно място за порция морски спомени. За щастие, местността е все още девствена и със сигурност трябва да остане такава. Ако отидете там, се постарайте да я оставите все така непокътната и прекрасна, както сте я заварили.


Крушунски водопади, ПредбалканКрушунски водопади, Предбалкан

Още едно прекрасно кътче за отсядане на палатка. Водопадите са разположени в близост до село Крушуна, в областта Маарата, Ловеч. Те изумяват с красотата си, а най-хубавото е, че има поляни точно до тях, перфектни за пикник и опъване на палатка.


Ждрелото на река ЕрмаЖдрелото на река Ерма

Неслучайно този цитат се мъдрее точно тук. Палатката там е удобство, на поляните има и тоалетни, а маршрутите за разходка също не са малко. Над реката има прекрасна екопътека. Тръгнете ли през тунела, може да посетите и Ябланишкото ждрело, а ако продължите до село Ломница – ще срещнете и маркиран път до хижа Руй, която е също доста приятно място за посещение. Така че не тръгвайте с твърди планове, но направете първата крачка.


Водопад Боров камък, Врачански БалканВодопад „Боров камък“, Врачански Балкан

Определено един от най-живописните дялове на Стара планина. По Врачанската екопътека има какво да се види – лабиринт от водни прагчета, почти вертикални стълби, парапети и мостчета над река Лева, а резултатът от ходенето е прекрасната гледка на самия водопад. Условията за палатка също са добри, така че и това е едно чудесно предложение.


ИраклиИракли

След като през 2008 година забраната за палатки отпадна, горещо препоръчвам на любителите на дивата природа да се насладят отново на симбиозата между планина и море, която предлага местността. Чудесна плажна ивица, чист пясък и девствена природа. Единственият проблем е, че мястото доста се насели и напоследък става все по-трудно да се добереш до подходящо свободно място. И все пак – не се отказвай, заслужава си.


Язовир Копринка, КазанлъкЯзовир Копринка, Казанлък

На брега на язовира оставаш без дъх. Мястото наистина трябва да се види, а и за любителите на риболова е перфектно място за богат улов.


Курорт Цигов чарк, язовир БатакКурорт „Цигов чарк“, язовир Батак

Курортът е един от сравнително новите места за отдих в страната и е доста по-култивиран и цивилизован от някои от предишните предложения. Това обаче съвсем не го прави по-малко красив. Намира се на югозападния бряг на язовир Батак и гледката оттам е изключителна. Особено ако се будиш на брега, и водата е първата ти гледка.

източник: http://www.avtora.com/