10 правила при престой на палатка:

След като споделихме основните правила при избор на място за палатка, решихме да засегнем и няколко ценни според нас съвета при престой на къмпинг. Сигурни сме, че всеки от вас волно или неволно си е създал неписани правила за битуване вкъщи – например, къде да си събувате обувките, на коя страна да си лягате на леглото или пък с какви дрехи да стоите вкъщи. Тези неписани правила в повечето случаи са за вашето удобство, а не за да са натрапчиви и дразнещи за спазване. Така е и при къмпингуването.

10-pravila-pri-prestoi-na-palatka-CampingRocks-new-1-malak-banner-358x358

ЕТО КАКВИ СА НЕПИСАНИТЕ ПРАВИЛА ПРИ КЪМПИНГУВАНЕТО НА ПАЛАТКА:

1. Винаги затваряйте мрежата на спалното помещение на палатката.

Никога не оставяйте мрежата на спалното помещение отворено, дори когато сте вътре. Отваряйте го минимално, когато вземате нещо и веднага дърпайте ципа обратно. Това правило е подобно на дърпането на пердето пред отворения прозорец вкъщи или слагането на допълнителните мрежи-комарници пред прозорците. Ако оставите циповете на спалното помещение на палатката отворени, рискувате то да се напълни не само с мухи, но и с паяци, щипалки и всякакви други неприятни насекоми.

2. Събувайте обувките си, когато влизате в палатката, дори и в предверието, независимо дали сте постелили под или подложка.

Не забравяйте, че по време на почивка на къмпинг палатката е вашият дом. Грижете се за нея по същия начин, както за къщата си и не я цапайте с мръсотията от отвън. На къмпинг често може да бъдете кални и прашни – не внасяйте това в дома си, особено в спалното помещение. Имайте предвид, че на палатка спите ниско долу. Доказано е, че прахта е по-наситена на височина до 40 см. над земята. Поради тази причина повечето легла в сградите започват именно от тази височина. Когато сте на палатка обаче, използвате шалте, надуваемо легло или самонадуваема постелка, чиято височина най-често е до 10 см, а в изключителни случаи – до около 30 см. Минимизирайте количеството прах, което внасяте от външната среда с дрехите и обувките си в спалното помещение на палатката, за да си осигурите спокоен сън. Ако палатката ви няма преддверие, в което да оставите обувките си, имате три варианта – оставете ги отвън, но ги обърнете обратно, за да не ги мокри росата; повдигнете леко дъното на палатката и да ги пъхнете под него; поставете ги в плик, затворете го и го внесете в палатката.

3. Разположете зоната за спане така, че краката да се падат към вратата.

Това правило е измислено с практиката. По-лесно е да влезете и излезете от палатката с краката напред, отколкото с главата. Втората причина е, че със сигурност не бихте стъпили върху възглавницата си, която е поставена пред вратата. Ако наклонът на терена не ви позволява да легнете с краката към вратата, то тогава може да се разположите странично. Но имайте предвид, че ако в спалното помещение има няколко души и на някого му се наложи да стане, то той ще трябва да прескочи всички останали и да ги събуди. В такъв случай е най-добре още при разпъването на палатката да помислите накъде да е ориентиран входът ви. Спането с крака към входа има още едно предимство – какво по-хубаво от това да отвориш очи и да погледнеш събуждащата се природа през мрежата на палатката.

4. Винаги използвайте постелка за спане – шалте, надуваем дюшек или самонадуваема постелка.

За да минимизират обема на багажа си, много хора предпочитат да не използват постелка за спане, особено ако пренощуват само една нощ. Не забравяйте обаче, че постелката служи не само за да ви е меко и удобно, но и за да изолира тялото ви от земята. Подът на палатката, с колкото и висок воден стълб да е, няма същите изолационни свойства като постелката. Нощем земята изстива и се просмуква с влага. Дори и да не го усещате, студът може да окаже негативно влияние на вашите органи, което да се прояви след време. Мислете за бъдещото си здраве.

5. Не лягайте в спалния чувал със същите дрехи, с които сте били през деня.

Приготвянето за сън в палатка е същото като това вкъщи. Със сигурност не бихте легнали с дрехите, с които сте били на работа. Най-добре е да предвидите специални дрехи за спане, които не обличате в други случаи по време на къмпинг. Причината е не само заради чистотата и миризмата. Когато денем се движите, тялото ви отделя топлина и пот, които се задържат в блузата ви. Дори и да не усещате, тя ще е влажна. Нощем в палатката става доста по-хладно в сравнение с дневните температури. С влажна блуза това ще означава, че рискът тялото ви да изстине е доста по-голям, отколкото ако сте си сложили чиста, суха тениска. Същото важи и за панталона и чорапите, ако спите в по-хладно време.

6. Винаги проветрявайте палатката сутрин.

Сред природата различията между дневните и нощните температури са драстични. Поради тази причина се образува роса, а при палатките с недостатъчно добра вентилация – конденз. За да е суха палатката ви на следващата вечер и да не ви създава студ, е важно сутринта да я проветрите – на отворена врата, но затворена мрежа. Когато слънцето я нагрява, влагата ще се изпарява и ще излиза през вратата. Привечер, преди да се стъмни и да захладнее, затворете всички ципове, за да не изпускате събраната топлина от деня.

7. Ако вали или палатката е мокра отвън, не се допирайте до нея отвътре.

Платовете на палатката са промазани със специално покритие, което не пропуска вода. Ако покритието обаче не е достатъчно добро или е изхабено от ползването, влиянието на UV лъчите и атмосферните условия, то няма да има същите качества, както когато палатката е нова. Тогава капките вместо да се стичат надолу, се задържат и платът се мокри, макар и все още да не пропуска. Може да наблюдавате дребни капчици вътре в палатката – не ги махайте с ръка. Допирът до плата има ефекта на дрениране – водата си намира път от там, откъдето ѝ посочите.

8. Не си светете в палатката с газов или бензинов фенер. Оставяйте го отпред.

Вечер, когато ви е тъмно, не използвайте вътре в палатката газов, бензинов или друг фенер с горяща светлина и пламък. Опасността е не само да го бутнете случайно и да се запалите. Горящите фенери изпускат газове, които дори и да не усещате, може да имат негативно влияние върху съня ви, дори когато фенерът е изключен.

9. Бъдете внимателни с лагерния огън.

Не вдигайте висок лагерен огън на обозримо разстояние от палатките. Рискът е не само от опушване на палатките, но и от нарушаване на покритието им от топлината. А при малко по-силен вятър е възможно да прелети искра и да изгори плата.

10. Проверявайте джобовете на палатката, преди да я сгънете.

Когато дойде време да прибирате лагера и да сгъвате палатката, уверете се, че не сте забравили предмети в джобовете на спалното помещение или предверието, особено ключовете на колата или от вкъщи. Това може да е не само неприятна изненада в случай, че предметът ви потрябва. Забравените предмети увеличават обема на пакета при сгъване и могат да допринесат за неприятни миризми.

източник: http://campingrocks.bg/