10 съвета за приятен къмпинг:

Къмпинга винаги е бил особено популярен сред по-младите, независимо дали става въпрос за палатка на облагороден къмпинг на плажа или диво къмпингуване в планината. И независимо дали се готвиш за първата си нощ на открито или си опитен къмпингар, съветите по долу ще са ти еднакво полезни, за да направиш преживяването “Къмпинг” правилно или с други думи – приятно…

29414203786743454_7C2KahZE_c1-e1351762288358

1. Намери най-доброто място и опъни палатката по светло

247909154458278319_ees155oG_c-e1351762356270

Дори да си свикнал да разпъваш палатката си със затворени очи, все пак намери правилното място и подготви спалното си помещение по светло. В тъмнината все ще пропуснеш някоя издутина на почвата или леко подаващо се от земята камъче, което може да превърне спането на земята в мъчение. Преди да тръгнеш провери състоянието на палатката си в къщи, да не се окаже, че липсва нещо много важно в последният момент. Къмпингуването за една нощ или за седмица не е нещо, с което да импровизираш – подслона те пази от промените във времето, от обитателите на дивата природа или от съседите по палатка. Трябва да нощуваш добре, така че, да си отпочинал и готов за новия ден.

Трябва да обърнеш внимание на основните компоненти и характеристики на палатката, още когато я купуваш, защото все пак, това ще бъде твоят дом на вън.

2. Взимай спален чувал според сезона

174595_11809_XL-e1351763520580

Съобразявай данните на спалния си чувал спрямо сезона, през който къмпингуваш. Леките и тънки чували са подходящи за летните месеци на плажа, но през останалите сезони се нуждаеш от нещо по-топло. Спалните чували тип мумия са направени да те опаковат, така че минимално да се отделя телесна топлина навън. Те са с качулка, която обхваща цялата глава, без лицето, а в долната си част са скосени, за да са по плътни около краката и така да топлят повече. Състава на чувала, също не е за подценяване.Чувалите с кухи влакна съхнат по-бързо и са антиалергични, но пък въпреки напредъка на технологиите и производствата, няма по-топъл чувал, от този напълнен с гъши пух. Освен това пухените чували са и по-леки.

Така че, винаги избирай спален чувал с комфорт на спане няколко градуса под това което се очаква за сезона.

3. Опаковай необходимата храна

274790014733494421EznUBAG8c

Общото правило за храната за къмпинг е да вземеш толкова, колкото ти е нужно за всички хранения. Опаковай храната в отделни найлонови пликове или пластмасови кутии, за да не се налага да вадиш всичко всеки път, а и за да предпазиш храната една от друга и дрехите си. Все пак, никой не обича мокър хляб или тениска с мирис на кюфтета. Оптимизирай храната съобразено с багажа си – ако си на пешеходен преход, взимай леки, лесно приготвяеми храни, с високи съдържания на протеини и въглехидрати, а ако си с автомобила си или кемпъра, не ти пречи да вземеш хладилна чанта в която да държиш бързо развалящи се храни и месо.

Достъпа до вода е най-важният съвет за къмпинг. Ако човешкият организъм може да издържи без храна до няколко дни, то с липсата на вода не е така. Къмпингуването до източник на вода дава спокойствие и свобода, както в задоволяване на питейните нужди, така и на тези за готвене, хигиена и други. Все пак е много важно, да се увериш, чеводата е годна за пиене, в противен случай се нуждаеш от хлориращи или йодиращи таблетки за пречистването и, а те са доста подценяван артикул в нашите аптечки. Ако нямаш такива, ще се наложи да приложиш по-примитивен метод – физическо причистване с филтър от марля, въглени и пясък, след което водата трябва да се извари.

4. Остави мястото такова, както искаш да го намериш

Удоволствието от къмпинга не трябва да е „еднократен“ акт. За да се насладиш на дадено място, както ти, така и тези, които ще дойдат след теб, остави мястото за къмпинг във вид, които да е годен за последващо къмпингуване. Това включва взимане на всички отпадъци със себе си, почистване на огнището и запазване на природните дадености и малките артефакти, които правят мястото приятно, такива каквито са. Ако си изкопаваш тоалетна, нека да е поне 20 см. дълбока и не забравяй да обозначиш мястото, така че, друг да не копае на същото място. Не изхвърляй хранителни отпадъци и не мий чиниите във вода, която може да се ползва за други нужди и готвене. Не оставяй храна с идеята, че ще дойдат животните и ще я изядат, защото веднъж привикнали, ще дойдат отново и могат да повредят или отмъкнат храна нужна на друга група къмпингари :).

И най важното в етиката към дивата природа – знай, че доброто къмпинг място не се прави, а се намира.

 5. Лете абичка, зиме торбичка

Облеклото с което си екипиран е важна част от заниманията на открито. С най-малкото, че ти дават комфорт и топлина. Естествено, зимата си облечен подходящо заради температурите, но лятото е доста подценявано в това отношение. Особено в планината,промяната във времето е доста често явление, и ако в града ти е топло по тениска и сандали, на по-високите места и особено в гората, рязкото понижение на температурата може неприятно да те изненада. Затова взимай тънки, но топли дрехи, които да носиш на слоеве. Предимството на няколкото слоя дрехи, е че винаги можеш да ги добавяш или сваляш, в зависимост от времето или състоянието си. Така, ако при изкачване или повишаване на температурата започнеш да се потиш, с премахването на слой-два ще останеш сух, но и предпазен от вятър или комари. Същото е при застудяване или дъжд. Дъждобрана е особено важен, тъй като хипотермията от носенето на мокри дрехи в комбинацията от студен вятър е неизбежна.

Обувките ти също са особено важни. Те трябва да пазят краката ти сухи. А също така да са удобни и при по-дълъг преход да не нараняват краката. Можете да излъжеш системата с малък трик.

Съвет ! Преди да тръгнеш на път, намажи петите и ходилата със сапун. А за да ти е спокойно през целият път, носи сапуна със себе си и при първи симптоми на протриване, намажи мястото отново със сапун.

6. Човекът срещу природата… или беше обратното?

Колкото и да се наслаждаваме на красотата и спокойствието на природата, не трябва да забравяме, че това е свят различен от градската среда. Там действат природни закони, стари като света. Когато опъваш палатката, огледай добре за мравуняци или гнезда на оси в близост. Репелента не боли при нанасяне, но спестява доста болка и неприятни усещания. Проверката за кърлежи е задължителна всяка вечер, както и пинсетите за премахването им в аптечката. Неприятните при допир растения като коприва, трънки, шипки, къпини се избягват с дрехи с дълъг ръкав и панталони. Най- опасни животни в нашите гори и планини си остават отровните змии, но те хапят само, ако са застрашени или в опасност. Ако не ги безпокоиш, ще продължат пътя си, без да те застрашат.

Важен елемент в пакета за първа помощ е алергозана – хапчета или туба, за всякакви ухапвания, ужилвания или при опарване от растение.

Не оставяй храна без надзор, за да не се будиш от странни шумове през нощта и да имаш неочаквани срещи с дивите животни. Страшен е само шумът, които таралежа издава, но при пренебрегване на опасността от диви животни, можеш да имаш и близки срещи с лисици, язовци, а защо не и с вълци, чакали или дори мечки. Във всички случай обаче, опасноста, че дивото животно може да е преносител на бяс е най-голяма.

 7. Моля те, не се губи!!!

pic1963-500x500

Опитните планинари винаги имат на ум този съвет. Дали по време на поход или просто при разходка в района, където си опънал палатката си, това може да доведе до сериозни проблеми. Можете да избегнеш това с няколко прости уреда – картата, компаса и GPS-а. Все пак, за да ти свършат работа е добре преди да тръгнеш на път да знаеш как работят. И да имаш карта на местноста, където ще къмпингуваш, както и GPS кординати и точки на интерес в района. Хубаво е, когато направиш къмпинга си, да го отбележиш в GPS-са си. И най-вече знай, че нито един от трите инструмента не замества останалите.

8. Комплект за оцеляване

64105994666507046_FSUnKKek_c

Тръгвайки на къмпинг, никога не тръгвай с идеята, че ще оцеляваш или бедстваш. Въпреки това, и най-малкото подценяване на ситуация в планината, може да обърне нещата. А комплекта за оцеляване, не заема много място в раницата, но съдържа всичко необходимо за адекватни действия в екстремна ситуация. Таблетките за вода и водоустойчивия кибрит не са лукс, а обикновена необходимост. И докато таблетките трябва да се търсят в специализираните магазини, то кибрита може да се защити с подръчни средства. Вземи обикновени кибритени клечки и ги лакирай с лак за нокти или ги потопи в парафин, купен от аптеката. След това ги опаковай в малка, защитена от влагата пластмасова кутийка – примерно от аспирин или спирт.

Многофункционалното ножче, също е важна част от комплекта. Не пропилявай свойствата му, използвайки го за да си намажеш филията. Това е една инвестиция, която в правилният момент ще ти се върне многократно. Винаги имай резервни батерии за осветлението си на сухо място. Аптечката винаги трябва да съдържа необходимите ти медикаменти и най-важното – те да са в срок за годност.

9. Добрите хигиенни практики

Както споменах при дрехите, да бъдеш сух и да се чувстваш комфортно е много важно. Но за това трябва също да поддържаш добра лична хигиена. Дори в природата да няма условия за това, то не е трудно за постигане. Не са ти нужни душове, топла вода или огромна чанта с кремове или лосиони. Трябват ти суха кърпа, сапун и мокри кърпички. Да, ако за Артър Дент хавлията е първа необходимост при галактическото стопиране, в планината твоята хавлия е дезинфектанта за ръце или мокрите кърпички. И двете имат своите неудобства и своите предимства. Дезинфектанта няма отпадъчни продукти, в повечето случай не съдържа алкохол и хидратира кожата, но течната му субстанция изисква грижи при преноса, а и не става за почистване на съдове и екипировка. Мокрите кърпички, пък трябва да се изгарят или да се връщат с отпадъците, но имат по-широко приложение. Хубаво е да знаеш, че през есенните и зимните месеци, ще ти бъде много по-студено на краката, ако те не са чисти. Затова използвай всеки случай да измиеш краката си и да смениш чорапите със сухи такива. Избягвай лукса от парфюми и одеколони, защото освен любимият човек, около теб ще има и много насекоми, привлечени от миризмата.

10. Да отидеш с деца на баня – те да ти изядат сапуна

Ако няколко дена сред природата с цялото семейство е мечтаната почивка, то не позволявай тази идилия да излезе извън контрол. За това, подготовката при къмпинг с децата е най-важната част. Вземи екстра дрехи, детето трябва винаги да е облечено топло и да е сухо, но пък е дете и е в природата му да лудува и да се цапа. Може би, най-големият консуматив при къмпингуване с дете са неговите обувки, толкова е трудно да останат сухи. Друг елемент при екскурзиите с деца е факта, че си ги извел навън, не да се притесняваш къде са и какво правят, да викаш по тях и да ги държиш изкъсо, а да се забавляват и играят на открито. Затова постоянно ги учи на малките правила за къмпингуване, за ориентиране и безопасност. Така няма да се притесняваш, че могат да се изгубят, да ги ухапе нещо или да се ударят. Нека детето ти си има собствен фенер – това му дава спокойствие и самочувствие вечер и през нощта.

Ако тръгнеш на планина или къмпинг с домашният си любимец, съобрази, че това не е обичайната разходка в кварталната градинка. В „дивата природа“ домашният любимец ще се сблъска с други животни, като тези срещи не винаги имат „положителен ефект“, за която и да е от страните. Имай предвид, че дивите животни са основните преносители на бяс и други заболявания, имат изострен инстинкт за самосъхранение и своето място в хранителната верига.

Дръж кучето си на каишка или, ако си взел друг домашен любимец в кутията му, задължително е да е ваксинирано и обезпаразитено, храни го в собствена купичка и му събирайте отпадъците. И не на последно място, съобразявай се с другите къмпингуващи в района, домашният ти любимец, колкото и да е добронамерен, не трябва да ги притеснява, не трябва да застрашава хранителните им запаси или багажа им.

източник: http://www.sunshine.bg/