5 съвета за избор на туристически обувки

Изборът на туристически обувки невинаги е лесен. От размера до стила, има много голям избор и напасване. А това, което го чувствате добре в магазина, все още не е гаранция, че ще отговори на очакванията Ви при прехода в планината.

Зимен туристически преход

Няколко съвета при избор на туристически обувки.

Вижте няколко съвета, които ще Ви помогнат да изберете правилните обувки за туризъм!

Подобно на маратонките, туристическите обувки са направени за специфични видове преходи. Вие случайни туристи ли сте или прекарвате повече време в планината, отколкото у дома?

Знаейки разликата между обувките, ще можете точно да определите кои туристически обувки ще отговарят най-добре на Вашите нужди.

Обувки за лек пешеходен туризъм: 

Те изглеждат като висока версия на тенис обувки. Идеални са за еднодневна разходка, въпреки че много хора ги носят и за високо планински преходи, защото са ултра леки.

Обувки за планинарство: 

Ако се движите по скалисти територии, ледени пътеки или снежни пътеки, трябва да си купите боти за планинарство. Те са конструирани да се справят с тежки условия и могат да се изправят срещу най-трудния терен.

Спортни туристически боти: 

Тези боти са направени за разнообразни терени, както за равни, така и за стръмни горски пътеки. Ако се отправите на няколкодневно пътешествие, това са ботите за Вас.

Тяхната твърда подметка и устойчивост ще Ви помогнат да се борите с почти всички условия.

Ултра леки обувки за туризъм

Когато става дума за туристически боти, материалът, от който са направени, е от голямо значение. Неправилната тъкан може да запари краката Ви, обувките да са неудобни и да направят пришки. Намерете подходящия материал за максимален комфорт.

От какви материи са туристическите боти?

Синтетика: 

Материалите в тази категория често са найлон и полиестер. Усещат се леки и се сушат по-бързо, когато са мокри, но са по-малко водоустойчиви.

Декоративна кожа: 

Често са направени наполовина от кожа и наполовина от синтетика. Този материал е много дишащ. Въпреки това, не е толкова устойчив на вода като пълнозърнестата кожа.

Пълнозърнеста кожа: 

Повечето боти за пешеходен туризъм са изработени от пълнозърнеста кожа. Това е много издръжлив материал, идеален за запалени туристи, които искат да преминат през нестабилен терен. От друга страна, този материал е по-малко дишащ и много тежък.

Обувки за леки туристически преходи

Височина до глезена или над глезена за туристическите обувки / боти?

Обувките / ботите за туризъм са с различна височина. Тя е специално съобразена с различните типове преходи. Ето защо е важно да я съобразите с вашия вид преходи – неправилната височина може да доведе до охлузване на глезените или пък камъчета в обувките.

Трябва да се вземат предвид три случая:

Ниските обувки:

Това е вид подобен на маратонките за бягане. Докато те са идеални за леки, случайни преходи, тази височина ви прави уязвими за наранявания на глезените. Тези обувки са най-подходящи за добре поддържани пътеки.

Средно високи: 

Този вид предлага повече подкрепа и баланс на глезена, както и по-добро предпазване от камъчета по пътеката.

Високи обувки над глезена: 

С оптимален баланс и подкрепа на глезена, този вид е най-добрият за търсачите на приключения – ако излизате от пътеката и преминавате към потенциално опасен терен.

Качествени туристически обувки

Вземете точния размер обувки!

Лесно е да се хванете в капана на екстрите на едни обувки, но да пренебрегнете точния размер. Когато пробвате туристическите боти, уверете се, че те са с най-подходящия размер за Вас.

Но е важно да предвидите и следните детайли: краката Ви е възможно да се подуят от ходенето, затова е добре отпред да има лека свобода. Но обувката трябва да приляга плътно около петата, така че тя да не мърда. Плаващата пета е основната причина за мазоли, които искате да избегнете.

Винаги пробвайте обувките за туризъм с чорапи за туризъм, за да получите точното усещане за комфорт и удобство. Докато сте в магазина, попитайте и за чорапи, както и за стелки. Всички те ще допринесат за цялостното удобство и комфорта на Вашите туристически боти.

Планинар

Тествайте обувките преди прехода!

Никога не изваждайте обувките си от кутията, за да се насочите директно към планината. Купете си ботите и ги носете известно време, за да прилегнат към вашите крака и походка. Това също ще Ви даде по-добра представа дали те са най-подходящите туристически боти за Вас.

Турист в планината

Източник: палатка.бг