7 стъпки – как да настроим велосипеда си:

Всеки знае, че колоезденето е един модерен начин да се придвижваме. Карането на колело ни прави по-здрави,  развива нашите способности за координация и балансиране, също така действа подобряващо на настроението.

Преди всяко каране е добре да проверяваме изправността на велосипеда, който караме. В тази статия са описани 7 полезни стъпки, които ще са Ви от ползва винаги…

  1.  Почистете своето колело – чистотата на велосипеда е също толкова важна, както и при автомобилите. Почистете по възможност с биоразградим препарат, с колкото се може по-малко вода. Опитайте се да почистите на всяко място замърсено място.

    how-to-clean-your-bike-3

  2.  Проверете спирачната система – спирачките на колело са основен елемент, защото те контролират скоростта при движение. Изправността им е важна за предотвратяването на нежелани инциденти при спускане по стръмен наклон, рязко избягване на препятствия, внезапно спиране.

    Изпробвайте дали спират достатъчно добре при различни ситуации и скорости, за да сте убедени в сигурността си по време на каране.

    670px-Fix-Brakes-on-a-Bike-Step-1-Version-2

  3.  Огледайте колелата (джантите) – С тях се осъществява връзката на колелото с пътя. Проверете спиците на джантите дали са добре обтегнати и стабилни.  Обърнете велосипеда и няколко пъти завъртете колелата, за да проверите въртенето им, дали се въртят плавно без люлеения.

    670px-Fix-Disc-Brakes-on-Your-Bicycle-Step-4

  4.  Инспектирайте задвижването –  То преобразува силата ни в движение. Това включва педали, верига, венеца за веригата (верижното колело), дерайльора (механизма преместващ веригата по зъбчатите колела), задните – малки зъбчати колела.

    Преминете през всички предавки на скоростите да видите как се осъществява превключването им. За тази проверка на задвижването ще е необходимо някой да ви помогне.

    Имайте в предвид, че малките зъбни колела се износват по-рано, отколкото големите зъбни колела и веригата, а и са най-често заменяния компонент на задвижването.

    1391783690429-dl1up0gto3ln-960-540

  5. Прегледайте гумите и техния грайфер  – те са предназначени да защитават гумата и да подобряват сцеплението при движение. Вижте дали няма дупки в гумата, залепнали или забити частици, както и запълнени участъци със камъчета, пясък или други замърсители, които биха нарушили комфорта Ви по време на каране.

    kenda-nevegal-29-mountain-bike-tire

  6.  Проверка на кабелите – Кабелите са изработени от плътно навити метални жици, заобиколени в пластмасова обвивка. Кабелите се свързват при волана и спирачките на кормилото, достигат  до дерайльора и накладките. Огледайте каучук корпуса на кабелите за пукнатини, сцепвания, ръжда, мръсотия и отпуснатост.

  7. Смажете частите –  смазочните смеси обвиват веригата и движещите се части, за да ги предпазват, да увеличават издръжливостта им и да спомагат за по-добро задвижване.

    bike_lubricant

Всички тези стъпки спомагат колелото Ви да бъде изправно. Важно е преди всяко каране да правите бърза проверка която включва: надигнете колелото на около 5-10 см. от земята и го разтърсете като го държите здраво, за да проверите за охлабени елементи, които биха паднали; тествайте спирачките като ги стиснете, за да проверите колко здраво държат;

  • дали гумите са добре напомпани;
  • завъртете гумите да видите дали не се опират в спирачките или се поклащат неравномерно;
  • ако вашето колело е с лостове за  по-лесно освобождаване – проверете и тях;

qqq

Когато колелото Ви е изправно, спокойно може да се придвижвате на различни разстояния, не забравяйте да носите каска. Когато ще карате на по-дълги разстояния вземете си течност за пиене и нещо хапване.

Независимо от разстоянието на което караме, винаги спазвайте правилата за движение по пътищата.