9 причини да ходите на работа с колело:

С какво пътувате до работа? С автомобил, градският транспорт или сте от онези щастливци, които могат да стигнат до работа пеша? Едно често пренебрегвано средство за транспорт е велосипедът. Вижте какви са неговите плюсове:

  • 9325093По-евтино е Колелото не ползва бензин, за него не се дупчат билетчета – превозът с него е напълно безплатен. Американци са изчислили, че ако шофьорите в САЩ пътуват с колело само 4 мили в седмицата, ще спестят 2 млрд. галона петрол на година или 7.3 млрд. долара!
  • Ще поддържате добра форма Оплаквате се, че нямате време за спорт? Ако карате колело до работа и обратно, това си е безплатна тренировка, при това доста добра. Грижете се за фигурата си с колело!  В Копенхаген 68% от гражданите отиват на работа с колело поне 1 път в седмицата, а 35% всеки ден. Държавите, в които ходенето пеша и карането на колело са разпространени дейности имат много по-малки нива на затлъстяване от тези, в които се ползват автомобили навсякъде. Американски учени изчисляват, че когато един средностатистически човек започне да се придвижва с колело, той отслабва с 5 кг за 1-та година.
  • Няма задръствания С колелото няма да ви се налага да изчаквате задръствания. С него ще можете да минавате и от по-преки пътища и пешеходни улици, от където не може да минете с кола.
  • По-здрави По-хубавата фигура е ефект номер 2 на спорта. Ефект номер 1 е това, че ще бъдем по-здрави. Ако хората спортуват редовно (или ходят на работа с колело редовно), те ще боледуват по-малко. Това ще им спести много разходи за лечение. Не се залъгвайте с това, че ще „гълтате“ повече вредни газове, отколкото ако сте с кола! Учени са установили, че велосипедистите не вдишват повече вредни вещества от хората вътре в автомобилите. Според някои дори вдишват по-малко, защото те карат по края на платното, а повечето вредни газове са концентрирани към центъра му.
  • Фирмите ще спестят милиони от иначе загубена продуктивност Изследване на холандски учени показва, че хората, които ходят на работа с колело, по-рядко си вземат болнични. Това е така, защото те са по-калени и по-здрави.
  • Ще избегнете блъсканицата в автобуса Изследване на университета в Нотингам показва, че хората, които редовно ползват градски транспорт имат с 6 пъти по-голяма вероятност да прихванат респираторни заболявания, тъй като вероятността да ви заразят в претъпкания автобус е много голяма.
  • Предпазва от остеопороза С напредване на възрастта, при жените се увеличава риска от развиване на остеопороза. Шведски учени установиха, че редовното ходене пеша или каране на колело намаляват риска от коварната болест.
  • Не се притеснявате за паркиране Трябва ви само верига и може да оставите колелото си навсякъде.
  • Помага срещу стреса Аеробните спортове доказано подобряват настроението. Може би първите няколко пъти пътуването ще ви дойде прекалено изморително, но след това, когато тялото стане „по-тренирано“, ще ви бъде приятно да карате до работа. Като махнем и стреса покрай задръстванията и търсенето на място на паркиране – колелото ще ви направи по-спокойни и щастливи.

източник: http://www.sofiabikerental.com/