Поход в планината: Какво трябва да знаем?

Походите в планината винаги са били приятен начин не само да избягаме от монотонното или прекалено забързано ежедневие, но и да си осигурим достатъчно движение, чист въздух и енергиен заряд.

Ходенето в планината е невероятно преживяване, за което обаче е нужна добра предварителна подготовка. В противен случай може да бъде дори опасно или да ви постави в непредвидени ситуации, с които да не може да се справите.

Как да се подготвим за поход в планината?

Поход в планината

Създайте си план.

Началото на всеки един поход започва със създаването на план – къде ще се ходи и каква ще е продължителността. Изборът трябва да е съобразен с физическите ви възможности.

Ако Ви предстои ходене на поход за първи път, то най-добре е да си набележите не много отдалечено място с по-лек маршрут, който да Ви отнеме не повече от 2-3 часа вървене и изкачване. Така ще избегнете пренатоварването.

С времето ще удължавате дестинациите. Съберете колкото се може повече информация за маршрута от различни източници – най-добре от Ваши познати и приятели, които вече са го минали. Веднъж определен, не го променяйте по време на прехода, ако обстоятелствата не го налагат.

При планирането на похода трябва да имате предвид и някои особености като например това, че през есента, зимата и пролетта се стъмва по-рано. Това е особено важно, ако сте решили да тръгнете на няколко дневен поход, за да не Ви хване вечерта насред гората.

Организирайте или се включете в група.

Групов планински преход

И най-опитните планинари ще ви кажат, че ходенето сам в планината не се препоръчва. Освен, че така по-лесно може да се изгубите, ако изпаднете в беда, няма да има кой да ви помогне. Затова изберете организирани групови походи, каквито вече се предлагат много и за почти всяка точка или се организирайте с Ваши приятели.

Ако решите да се включите в група, то изберете такава според физическите ви възможности – за начинаещи или по-напреднали. Това е важно, защото в групата дисциплината и темпото се спазват.

Запишете си номерата на планинската спасителна служба.

Преди да тръгнете потърсете и си запишете телефонните номера на планинската спасителна служба. В планината е по-лесно да се открие обхват и да се обадите, отколкото интернет и тепърва да търсите номер при нужда.

Физическа подготовка за планински преход

Физическата подготовка също е важна.

Дори да сте от хората, които редовно тренират, походът в планината може да ви изненада. Натоварването там е различно от това във фитнеса. Най-добрият начин да се подготвите, за да не пренатоварите изведнъж организма си, е да  ходите в планината.

Така ще поносите предварително и туристическите си обувки и ще избегнете появата на мазоли или мехури, ако са нови.  Ако нямате възможност за ходене в планина, организирайте така ежедневието си, че да си осигурите повече вървене и изкачвайте стълби, вместо да ползвате асансьор. 

В краен случай наблегнете на физическите упражнения вкъщи. Започнете да подготвяте организма си десетина дни преди прехода, но ден два преди него преустановете упражненията и почивайте.

Инвестирайте в добра екипировка.

Обувките са съществена част от екипировката Ви за поход в планината. Те трябва да са удобни и задължително високи, така че да обхващат глезена Ви. По този начин го държат стабилен и предпазват от навяхване или счупване, тъй като неравният планински терен крие рискове.

Добре е да ги подберете така, че да са подходящи за всеки сезон и условия. Цената на подобни обувки е леко висока, но инвестицията си заслужава. Освен това те са с с по-дебела подметка и правят ходенето по-леко.

На следващо място е раницата, която трябва да е удобна и да пасва на гърба и раменете. Туристическите раници имат колан за кръста, който разпределя правилно теглото на товара в нея. Колкото по-дълъг е преходът, толкова по-голяма трябва да е тя, но все пак е прието, че тежестта на товара не трябва да надхвърля 20% от теглото ви.

Какво да приготвим в багажа си?

Подготовка на раница за планински преход

Има няколко основни неща, от които не бива да се лишаваме при подготовката на багажа си.

  • Независимо от прогнозата за времето трябва да се носи дъждобран, включително и за раницата, яке срещу вятър и дъжд, резервни чорапи и бельо.
  • Швейцарското ножче в планината си е направо задължително – в него има от вилица и нож, до нокторезачка и тирбушон. Всичко би могло да влезе в употреба и да ни улесни.
  • Челник или фенерче.
  • Слънчеви очила,  шапка, слънцезащитен крем и пръскало против комари, кърлежи и др. – особено за летните походи бихте съжалили, ако не си ги подсигурите.
  • Външна батерия за зареждане на всякакви устройства.
  • Карта, компас и мобилен телефон (не разчитайте на GPS, дори и за него да не ви е необходим интернет, защото липсата на обхват може да ви постави в неприятна ситуация).
  • Аптечка с основни лекарства като аспирин, аналгин, алергозан, витамини, както и мазила за болки в ставите и костите не са излишни в багажа Ви.
  • Хавлия – дори и да отсядате в хижа е добре предварително да проверите дали предлагат хавлии, защото в повечето такива няма да видите. Една малка хавлия е достатъчна – по-добре е, отколкото да я няма.
  • Топли дрехи – дори и да сте на поход в средата на лятото, една топла дреха няма да натежи на багажа Ви, но ще бъде от полза при рязка промяна на времето. Ако походът включва пренощуване, тогава те са задължителни, защото вечер температурите там падат осезаемо.
  • Посуда – сгъваеми прибори за многократна употреба и едно канче ще направят хапването ви по-удобно, а и няма да има нужда да търсите къде да изхвърлите пластмасовите си прибори.

Как да се храним, пием вода и почиваме по време на поход?

Как да се храним, пием вода и почиваме по време на поход?

Наред с всички важни неща, които не трябва да пропускате в багажа си, ако сте поели по поход, който изисква носене на палатка и спален чувал, той става още по-тежък. И все пак без храна и вода няма как да се тръгне. Те дори трябва да са в повече, защото непредвидени ситуации винаги са възможни. Ако в маршрута Ви има откъде да се сдобиете с вода, тогава няма нужда да носите прекалено много.

За да не носите излишна храна, когато я подбирате, наблегнете на питателна храна с малък обем. И да не Ви се вярва, вафлите, шоколадите, кроасаните и бисквитите са идеални. Разбира се ядките, енергийните барове, сушените плодове и бананите също. Те дават енергия на организма, която при преходите бързо се изразходва. За обяд или вечеря са идеални сандвичи или консерви.

Гледайте те да са малки и да се изяждат наведнъж.

Повечето функциониращи хижи предлагат храна, обикновено боб, леща, супи и напитки като чай, кафе и бира. Така че, ако походът Ви включва нощувка в хижа, имайте това предвид.

Минимумът от вода, който трябва да си подсигурите е 2 л. Избягвайте да носите газирани напитки или сокове, защото те не утоляват жаждата така, както водата. Препоръчва се прием на 240 до 400 мл. вода на всеки час в зависимост от нуждите и натовареността.

Съобразете почивките си по време на похода с това колко дълъг е той. Колкото по-кратко разстояние ще минете, логично толкова по-малко трябва да са те. И все пак дългите преходи не трябва да са повод да си почивате на всеки десет минути.

Всеки път щом усетите, че се преуморявате, спрете за минута-две, но не се застоявайте много повече, защото ще ви трудно да тръгнете.  Не оставяйте енергията, която сте набрали да се изгуби.

Защо да тръгнем на поход?

Защо да тръгнем на поход?

Походите са може би най-приятният начин за влизане или поддържане на форма. Докато сте в приятна компания и на свеж въздух тялото ви активно гори калории – неравният терен, по който се движите го кара да прави това. 

Освен това натоварвате бедрата и седалищните мускули, с което може да постигнете желанието за мечтано дупе. Подобен тип движение извайва стегнато и атлетично тяло.

Наред с това, планинските преходи оказват влияние и върху общото Ви здраве – стимулират метаболизма, регулират нивата на холестерол, подобряват енергичността, укрепват дихателната, сърдечносъдовата и имунната система.

Наред с физическите ползи планинските преходи подобряват и психическото ви здраве. С тях лесно се отърсвате от стреса, напрежението, негативните емоции и са сигурен лек срещу депресии.

Ако мислите, че сте готови за поход в планината, препоръчваме да го комбинирате с благоприятното влияние на морския въздух. Звучи странно, нали? Но не е невъзможно. 

Източник: pulsehealth.bg