Сезонът на палатките – 10 места за къмпинг на море и планина

Лятото е време за приключения, почивка сред природата и сънища под звездите. Време е да опънем палатките – на пясъка или на някоя горска поляна, и да се полюбуваме на чудесата около нас.

На къмпинг с палатка

Къмпингуването е магия, до която докоснеш ли се, няма да искаш да изпуснеш. Неповторимо е усещането да си сред природата, да се смееш с приятели около лагерния огън, а на скарата да цвърчи апетитно месце или хрупкав зеленчук – защото храната е най-вкусна, когато се хапва на чист въздух и е споделена с добра компания. 

Ако морето е твоето любимо място през лятото, ще се влюбиш в това да се събуждаш от звука на морските вълни, да вдишваш дълбоко соления въздух и сутрин да поздравяваш първите лъчи на слънцето – преживяване, което ще те зареди с енергия за цяла година, или пък само за седмица, ако след това ти се иска да го повториш още следващия уикенд. 

А единственото, което може да се сравни със спането със заровени в пясъка крачета, е къмпингуването в планината. Там въздухът е прохладен, а сънят сред дъхава борова гора е толкова дълбок, че няма да разбереш, ако посред нощ те отвлекат самодиви. 

10 от най-красивите кътчета за къмпингуване на море и планина

Виж 10 от най-красивите кътчета за къмпингуване на море и планина, избери си дестинация и се отправи на незабравимо пътешествие, което после не пропускай да ни разкажеш!

Къмпинг „Каваци“ до Созопол

Къмпинг "Каваци" до Созопол

Снимка: Къмпинг „Каваци“
Къмпинг „Каваци“ е разположен на 3 км южно от Созопол. Неповторимо е съчетанието на естествена гора и море. Намира се на брега на изключително красив залив, с един най-хубавите плажове по нашето Черноморие.

Къмпингът разполага с хотел, дървени бунгала, добре поддържани сепарета за каравани и палатки.

Къмпинг „Градина“ между Черноморец и Созопол

Къмпинг "Градина" между Черноморец и Созопол

Снимка: Къмпинг „Градина“

Плажът носи името на едноименния къмпинг, разположен на него. Плажната ивица е просторна, дълга и красива. Водата е плитка, чиста и спокойна.

Къмпинг „Градина“ е предпочитано от много българи. Предлагат се възможности за водни спортове – уиндсърф, джетове, водни колела, парашути и други. В къмпинга ще откриете заведения, в които може да хапнете и да изпиете по едно студено питие в компанията на приятели, на фона на приятна музика.

На плажа има зона с платени чадъри и свободна зона, в която може да се настаните със свой собствен чадър.

Глемпинг зона ГОРА между Черноморец и Созопол

Глемпинг зона ГОРА между Черноморец и Созопол

Снимка: Глемпинг зона ГОРА

ГОРА е твоето място за почивка под откритото звездно небе, с удобството на мекото легло и уюта на белите чаршафи. Първия глемпинг в България е на броени крачки от морския бряг, сгушен под прохладната сянка в иглолистната гора на къмпинг Градина. 

Най-новото течение в къмпингуването е вече и у нас. Десет очарователни палатки очакват първите посетители, които предпочитат удобството на настаняването сред свежестта на природата. Можете да резервирате своята палатка с голяма двойна спалня или с две отделни единични легла. 

ГОРА е подходящо място за всички, които търсят спокойствие и тишина, но също и за тези, които предпочитат забавните дни и вечери на плажа. На пешеходно разстояние от глемпинг зоната се намира KiteBar, където ви очакват вкусни напитки и хубава музика.

Къмпинг „Делфин“ до Ахтопол

Къмпинг "Делфин" до Ахтопол

Снимка: Къмпинг „Делфин“

Къмпинг „Делфин“ е разположен на малък полуостров на 1км северно от Ахтопол.  В къмпинга се предлага настаняване в бунгала, има място и за каравани и палатки.

От едната му страна морето гали с вълните си най-стария Нудистки плаж по Южното Черноморие, а на юг се простира дългият ахтополски плаж.

Чистият въздух, златистият пясък, кристално бистрата морска вода и надвесилите се скали над морския бряг пленяват всеки, който се докосне до това вълшебно кътче. На територията на къмпинга има безплатен безжичен интернет.

Къмпинг „Якото Място“ до Китен

Къмпинг "Якото Място" до Китен

Снимка: Къмпинг „Якото Място“

Къмпинг Якото Място е разположен на Южното Черноморие, на 2 км след Китен в посока Царево. В къмпинга е запазено в максимална степен присъствието на природата – с много дървета, като същевременно има достатъчно пространство и за свежите зелени полянки, с пънчета по тях.

Целият къмпинг е затревен с хубава зелена трева, която постоянно се коси и поддържа. За децата се предлагат различни забавления – малък басейн, батут, много играчки. Специално за тях се организират и детски партита с интересни игри и забавления.

За почиващите на палатки има обособен кът, който е със специален навес за сянка. Разположени под него в палатките остава комфортно и през деня.

Къмпинг „Арапя“ между Лозенец и Царево 

Къмпинг "Арапя" между Лозенец и Царево

Снимка: Evgord/bg.wikipedia.org

Къмпинг „Арапя“ се намира между курортите Лозенец и Царево. До къмпинга и обратно на всеки час пътува открито автобусче от Царево. Основан в средата на 1960-те години, къмпингът привлича много туристи, които продължават да идват всяка година.

Арапя е предпочитано място заради боровите гори, които са идеално прикритие от слънцето, а и поради наличието на водолазен център. В непосредствена близост до големия плаж се намира и малък живописен миден залив.

Еко къмпинг Батак в Цигов чарк 

Еко къмпинг Батак в Цигов чарк

Снимка: Еко къмпинг Батак

Еко къмпинг Батак е един от най-новите къмпинги в България. Намира се на брега на живописния яз. Батак в Родопите, откъдето се разкриват красиви панорамни гледки и условия за отдих, активен туризъм и спорт.

Къмпингът се намира на 15 минути от  Велинград, както и на 1 час от Пловдив и 2 часа от София, в курортен комплекс Цигов чарк.

Къмпинг „Сребърна“ до Силистра

Къмпинг "Сребърна" до Силистра

Снимка: bulgariatravel.org
Къмпинг “Сребърна“ се намира на 15км от Силистра, близо до село Сребърна и националния резерват „Сребърна“.

Разполага с площ за 100 палатки и каравани, течаща вода и санитарни възли, а на територията му са изградени детска площадка, място за барбекю и волейболно игрище.

Къмпинг „Горски кът“ – Говедарци 

Къмпинг "Горски кът" - Говедарци

Снимка: Вилно селище Горски кът

Къмпинг Вилно селище „Горски кът“ се намира на 1.5км от курортното планинско село Говедарци.

Разположен в предпарковата зона на Национален парк „Рила“, в подножието на връх Мальовица, къмпинг „Горски кът“ предлага целогодишно на своите клиенти прекрасни условия за зимен и летен туризъм придружен с тишина, спокойствие, уют, уединение и величествен изглед сред най-красивата част на планината.

Къмпинг „Къпиновски манастир“ на 20км от Велико Търново

Къмпинг "Къпиновски манастир" на 20км от Велико Търново

Снимка: Къмпинг „Къпиновски манастир“

Къмпинг „Къпиновски манастир“ е сгушен в полите на предбалаканския масив на Стара планина и е в непосредствена близост, измежду два забележителни културно-исторически и архитектурни паметници в България – Къпиновския Манастир „Св. Николай Чудотворец“ и Плаковския Манастир „Св. Пророк Илия“.

Старата столица на България – Велико Търново е на около 20км. Комплексът е заобиколен от най-завладяващите пейзажи, характерни за този регион – живописни водни каскади, спокойна гориста местност с малки криволичещи пътечки и вечерно небе осеяно със звезди.

Източник: Опознай.бг